De ce amorțesc mâinile și picioarele și ce afecțiuni se pot ascunde în spatele acestor simptome?
De ce amorțesc mâinile și picioarele
Cauzele pentru care ne amorțesc mâinile și picioarele pot să fie diverse. Fie de la anxietate, infecții în organism, deficit de vitamine, toxine acumulate din medicamente sau consumul de alcool pe termen îndelungat. Toate acestea pot reprezenta cauze care duc la senzația de amorțeală a membrelor.
Amorțeala mâinilor și a picioarelor poate ascunde și afecțiuni mai grave precum neuropatia diabetică, artrita reumatoidă, insuficiență renală, boala arterială periferică, scleroza multiplă sau AVC. Însă, amorțeala mâinilor și a picioarelor nu este singurul semn al acestor afecțiuni, ci doar unul dintre ele. Fiecare afecțiune mai are și alte simptome, pe lângă acesta.
Dacă vă amorțește mâna după ce ați dormit pe ea este firesc, deoarece ați pus presiune peste niște nervi care s-au comprimat. Însă, în această situație nu este nimic îngrijorător.
Îngrijorarea ar trebui să apară în momentul în care aceste furnicături și amorțeli sunt însoțite și de alte simptome.
Deficitul de vitamine
Deficitul de vitamine B1, B6, B9, B12 și E sunt foarte importante pentru sănătatea nervilor. Deficitul acestor vitamine poate da senzația de amorțeală a membrelor. Veganii și vegetarienii ar trebui să suplimenteze Vitamina B12, întrucât aceasta se asimilează din alimentele de origine animală. Lipsa acestei vitamine poate duce la leziuni neurologice, iar amorțeala este unul dintre simptome.
Consumul de alcool pe termen lung
Consumul de alcool pe termen îndelungat poate duce la dezvoltarea neuropatiei periferice, iar amorțeala și furnicăturile sunt unul dintre simptomele acestei afecțiuni.
Acumularea de toxine în organism
Acumularea de toxine în organism în urma consumului de medicamente și suplimente alimentare sau indiferent care ar fi cauza acumulării de toxine, poate duce la amorțeli ale membrelor.
Anxietatea – De ce amorțesc mâinile
Anxietatea poate să fie o altă cauză, întrucât persoanele care suferă de această afecțiune au tendința de a avea o respirație accelerată. Acest fapt duce la un dezechilibru între nivelurile de bioxid de carbon și oxigen, cauzând apariția senzațiilor de amorțeală sau furnicături ale membrelor inferioare.
Infecțiile
Infecțiile provoacă inflamații ale nervilor și implicit senzația de furnicături ale mâinilor și picioarelor. Este vorba despre infecții cu virusul HIV, virusul hepatitei B și C, Zona Zoster, dar și Boala Lyme.
Neuropatia diabetică
Această boală poate să afecteze nervii care devin lezați. Există mai multe tipuri de neuropatie. Cea periferică, este cea care afectează membrele superioare și inferioare și se manifestă prin amorțeli.
Artrita reumatoidă - De ce amorțesc mâinile
Este o afecțiune care provoacă durere la nivelul articulațiilor și inflamație, punând presiune asupra nervilor și cauzând amorțeli la nivelul mâinilor și al picioarelor.
Insuficiența renală
Această afecțiune are printre simptome furnicăturile la nivelul picioarelor și mai rar la nivelul mâinilor. Există și alte simptome precum crampele, spasmele musculare sau slăbiciunea musculară. Toxinele acumulate în organism din cauza funcționării deficitare a rinichilor pot deteriora nervii, cauzând amorțeală la mâini și picioare.
Boala arterială periferică
Această afecțiune afectează sistemul circulator, îngustând vasele sangvine și afectând circulația. Acest lucru poate cauza amorțeală și furnicături ale mâinilor și picioarelor.
Scleroza multiplă
Este o boală care afectează măduva spinării și creierul. Amorțeala și furnicăturile la nivelul picioarelor sunt printre primele simptome ale acestei afecțiuni. Alte simptome pot fi prezente, nu doar amorțeala.
Accident vascular cerebral (AVC)
Unul dintre simptomele unui AVC poate fi amorțeala mâinilor sau a picioarelor. Alte simptome includ probleme de vorbire, de înțelegere, de deplasare, slăbiciune la nivelul feței, confuzie, probleme de vedere, amețeală și pierderea echilibrului.