Româncele sunt printre cele mai nefericite femei din Uniunea Europeană și din lume, conform Hologic Global Women’s Health Index, un sondaj global care evaluează bunăstarea femeilor din 143 de țări și teritorii. România se află pe locul 65 în lume, cu un scor de 54 din 100, fiind depășită în Europa doar de femeile din Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova și Albania. La nivel mondial, femeile din țări precum Tadjikistan, Uzbekistan sau Kazahstan sunt considerate mai fericite decât cele din România.
Cele mai fericite femei se regăsesc în Taiwan, Kuweit, Austria, Germania și Elveția, în timp ce cele mai nefericite trăiesc în Bahrain, Burkina Faso, Ucraina, Afganistan și Sierra Leone.
Accesul limitat la îngrijire preventivă, prioritățile zilnice legate de un nivel de trai scăzut și impactul negativ al pandemiei asupra sănătății emoționale sunt doar câteva dintre factorii care contribuie la starea de nefericire a femeilor din România. Indexul pentru îngrijirea preventivă a scăzut de la 30 la 23 în ultimul an, iar nevoile de bază au scăzut de la 80 la 74, indicând dificultăți în asigurarea alimentelor și a unui adăpost adecvat.
Femeile românce se confruntă cu o creștere a responsabilităților casnice și de îngrijire, incertitudinea economică și lipsa de sprijin din partea familiei și comunității, ceea ce le afectează starea emoțională. Discriminarea de gen și inegalitatea persistentă în România le limitează accesul la oportunități economice și sociale, contribuind la starea de frustrare și nemulțumire constantă.