In lumea vastă a alegerilor alimentare, tofu a devenit un subiect intens dezbătut. Cu toate acestea, haide să analizăm mai atent acest aliment și să descoperim de ce ar trebui să îl eliminăm din dieta noastră. În cele ce urmează, vei găsi 8 motive convingătoare care te vor face să privești tofu cu o altă perspectivă, total diferită față de imaginea promovată de reclame.
Tofu a devenit popular mai ales după ce vegetarienii și veganii l-au considerat o sursă excelentă de proteine. Cu toate acestea, tofu este făcut din soia, care în majoritatea timpului nu este benefică pentru sănătatea organismului nostru. De fapt, soia este unul dintre cele mai modificate alimente genetic din lume, iar tofu este obținut din boabe de soia, apă și un agent coagulant.
Potrivit doctorului Kaayla Daniel, autorul cărții „Povestea întreagă a boabelor de soia”, soia nu este un aliment sănătos, nu previne bolile și nici nu s-a dovedit a fi sigură. Mai mult, numeroase studii științifice au legat soia de probleme digestive, malnutriție, disfuncții ale tiroidei, declin cognitiv, tulburări ale aparatului reproductiv, precum și boli ale inimii și cancer. Singura formă în care soia poate fi consumată în siguranță este sub formă fermentată.
Iată 8 motive să nu consumi tofu:
1. Modificări genetice
În prezent, 90% din soia cultivată la nivel mondial este modificată genetic. În general, produsele modificate genetic sunt suspectate că ar fi cauza multor probleme de sănătate, deoarece distrug bacteriile benefice din sistemul digestiv și afectează modul în care acesta funcționează. Un studiu din 2012 a demonstrat că un consum de 90 de zile al produselor modificate genetic a cauzat probleme la ficat și rinichi.
2. Fitoestrogenii și cancerul la sân
Tofu conține fitoestrogeni, un grup heterogen de compuși non-steroizi care se găsesc în mod natural în plante. Aceste substanțe blochează producția normală de estrogeni și au fost legate de cancerul la sân. Unele studii științifice au demonstrat că soia „hrănește” cancerul la sân, deoarece se comportă asemenea estrogenului. Totuși, acest lucru depinde de cantitatea de soia consumată de femeie și de starea sa generală de sănătate.
3. Funcționarea precară a tiroidei
Tofu este obținut din soia care conține compuși goitrogenici, aceștia nu doar că blochează hormonii tiroidieni, ci și interferă cu producția de hormoni tiroidieni, ceea ce cauzează în special hipotiroidismul.
Un studiu publicat în Journal of Disease in Childhood a arătat cum consumul de produse de soia poate afecta negativ copiii încă de la vârste fragede, mai ales pe cei care s-au născut cu hipotiroidism congenital. Un studiu din 2004 a arătat că bebelușii hrăniți cu formulă pe bază de soia au prezentat o creștere a producției de hormoni tiroidieni în comparație cu bebelușii hrăniți cu o formulă non-soia.
4. Antinutrienți
Soia conține fitați – care, împreună cu acidul fitic, sunt cunoscuți ca antinutrienți, dar nu sunt singurii care se găsesc în tofu:
– lectine și saponine – care pot cauza sindromul intestinului permeabil, dar și alte probleme intestinale și ale sistemului imunitar;
– oligozaharide – cauzează producția de gaze în organism;
– oxalați – cunoscuți pentru a genera pietre la rinichi și vulvodinie;
– fitați – blochează absorbția de minerale, ceea ce duce la apariția deficiențelor de zinc, fier și calciu.
Singura modalitate de a reduce nivelul acestor fitați este prin fermentare.
5. Probleme cognitive
Tofu a fost legat de demență și Alzheimer, două tulburări cognitive cu un impact negativ asupra creierului și funcționării sale de bază. Un studiu realizat în Japonia a descoperit o relație între consumul săptămânal de tofu și „accelerarea îmbătrânirii creierului”. În plus, subiecții studiului care au consumat tofu în a doua jumătate a vieții lor au prezentat o scădere a funcțiilor cognitive în timp. De asemenea, au înregistrat o creștere atât a demenței, cât și a Alzheimerului.
Potrivit unui studiu publicat în Dementia and Geriatric Cognitive Disorders, consumul unor cantități mari de tofu a fost legat de o scădere a memoriei.
6. Vitamina B12 și deficiența de vitamina D
Soia conține analogul vitaminei B12, ceea ce înseamnă că tofu conține componente ale vitaminei B12. Cu toate acestea