Un cutremur a avut loc joi dimineața în România, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Seismul a avut o magnitudine de 2,6 grade și s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la ora 8:14.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 12,9 km, în apropierea următoarelor orașe: 26 km S de Focșani, 42 km NE de Buzău, 70 km V de Brăila, 71 km V de Galați, 94 km SV de Bârlad.
Indiferent de pregătirea noastră, un cutremur ne poate lua mereu prin surprindere și ne poate panica. Cum ar trebui să acționăm în caz de cutremur?
1. Păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ, liniștiți-i pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
2. Evitați să părăsiți camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială este scurtă și vă poate surprinde în locuri periculoase.
3. Scările sunt sensibile la mișcările seismice, evitați să le folosiți. Rămâneți într-o încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge.
4. Protejați-vă sub o grindă, sub un birou sau masă rezistentă. Dacă nu aveți aceste opțiuni, așezați-vă la podea lângă un perete solid, cu fața în jos și protejați-vă capul și corpul.
5. Închideți sursele de foc cât mai repede posibil și interveniți dacă a luat foc ceva după cutremur.
6. Evitați să fugiți pe ușă, săriți pe fereastră sau să alergați pe scări. Deschideți ușa spre exterior pentru a preveni blocarea acesteia în caz de evacuare.
7. Nu alergați în stradă.
8. Dacă sunteți în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de aceasta și feriți-vă de obiectele care ar putea cădea.
9. Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
10. În cazul în care sunteți surprinși de căderea obiectelor, protejați-vă capul și membrele și încercați să alarmați vecinii și echipele de salvare.