Omizile sunt printre cei mai distructivi dăunători. Acestea apar tot mai des în grădinile noastre. Tratamentele și soluțiile pentru combaterea lor trebuie alese cu maximă atenție deoarece sunt destul de greu de prevenit din cauza faptului că fluturii sunt foarte mobili și se pot deplasa cu ușurință pe distanțe mari ca să depuă ouă.
Alungă omizile cu usturoiul
Probabil știți deja că usturoiul poate fi un pesticid natural foarte eficient în grădină. Dacă vă confruntați cu un număr mic de omizi, din loc în loc, le puteți îndepărta cu un amestec de usturoi, ardei iute și apă. Pulverizați apă „picantă” în zonele afectate de omizi și în scurt timp veți observa că larvele au dispărut.
Alte metode de combatere a omizilor
Una dintre metodele naturale de combatere a acestui tip de dăunători o reprezintă cultivarea unor plante specifice precum: levănțica, salvia, menta sau pelinul. Mirosul emanat de acestea nu este suportat de omizi. O altă metodă de a ține sub control invazia de omizi o reprezintă prezența păsărilor în apropierea culturilor. Pentru a atrage cât mai multe păsări, poți agăța pe crengile pomilor recipiente în care să le pui grăunțe.
Apelează la uleiul de neem
Uleiul de neem este un insecticid și pesticid natural, așa că acesta nu are efecte adverse asupra plantelor. Pulverizați acest ulei pe plantele afectate de omizi, însă fiți atenți pentru că riscați să atacați și alte insecte benefice, cum ar fi albinele.
Omizile pot fi strânse și cu mâna, însă protejați-vă mâinile cu mănuși pentru că pe corpul acestora se găsește un strat de păr care are rolul de a le proteja și care este destul de iritant pentru oameni. Dacă vreți să le omorâți, folosiți o soluție pe bază de săpun lichid și apă, iar dacă vreți să le eliberați asigurați-vă că nu provoacă și alte pagube.