Slănină, omletă, biscuiți cu aromă de brânză, cheeseburger dublu, porție mare de cartofi, cola, chipsuri de cartofi. Acestea sunt doar câteva dintre alimentele pe care copiii le consumă aproape zilnic, punându-și sănătatea în pericol.
Momentan, ca părinte, nu mai contează cum s-a ajuns aici, ci important este să încerci cât mai repede să oprești acest regim nesănătos. Am pregătit niște sfaturi care ar putea să te ajute:
1. Identifică alimentele „problema” pe care dorești să le îndepărtezi din dieta copilului tău. Dacă vrei să îl educi să nu le mai consume, atunci în primul rând nu le mai cumpăra și nu le mai consuma nici tu.
2. Totul cu moderație. Orice aliment consumat în exces va aduce efecte negative asupra sănătății. Nu contează numai calitatea la mâncare, dar și cantitatea. Învață-l să consume cât are nevoie și să nu exagereze.
3. Puterea exemplului. Este un prilej bun și pentru tine să îți schimbi obiceiurile alimentare greșite. Fii un exemplu pentru copiii tăi și arată-le ce înseamnă să ai grijă de tine și de sănătatea ta printr-un regim de viață sănătos.
4. Pune accentul pe alimente sănătoase care să satisfacă foamea și să dea energie, nu pe alimente sățioase, grele care satisfac pofte.
5. Încurajează mesele în familie. În primul rând ai controlul asupra mâncării servite, știi că este sănătoasă și proaspătă pentru că ai gătit-o tu. În al doilea rând, eviți mâncatul pe fugă, care de obicei este motivul unor alegeri nesănătoase de alimente.
6. În weekend și oricând aveți timp liber, scoate familia la plimbare și la exerciții în aer liber. Puteți să ieșiți cu bicicleta, cu rolele sau să jucați tenis. Încurajează-ți copiii să facă mișcare.
7. Propune-le copiilor provocarea de a mânca mai sănătos. Transformă această schimbare într-o întrecere. Ușor, ușor copiii se vor simți mai sănătoși și vor uita de cartofii prăjiți.