Metoda de escrocherie cunoscută sub numele de „pomana” a devenit din nou o practică tot mai des întâlnită. Recent, o femeie din Dâmbovița a reușit să păcălească mai multe femei sub pretextul că vrea să ofere pomana. Acestea au fost convinsă să ofere bijuteriile lor de aur și argint escroacei, care a profitat de momentul de neatenție și le-a înlocuit cu obiecte fără valoare, dispărând apoi fără urmă.
Pe data de 19 aprilie, Curtea de Apel Galați a condamnat definitiv o femeie din județul Dâmbovița la închisoare cu suspendare pentru înșelăciune. Ca urmare a procesului, escroaca a fost obligată să restituie 7.500 de lei celor două persoane pe care le-a păcălit.
Prima victimă a escroacei a fost o lucrătoare la Salubritate din Focșani, care a fost abordată pe stradă pe data de 4 noiembrie 2020. Aceasta a fost întrebată inițial despre locația unei biserici, iar apoi i s-a spus că va primi pomana în numele regelui. Escroaca a înșelat-o pe femeie să îi dea bijuteriile pe care le avea asupra sa, inclusiv patru perechi de cercei de aur, un lănțișor și un inel din argint, pe care le-a înlocuit cu șervețele și o monedă de 50 de bani. Valoarea bijuteriilor pierdute a fost estimată la 3.500 de lei.
După câteva luni, aceeași femeie a folosit aceeași metodă în Focșani. Pe data de 6 aprilie 2021, o altă femeie a sesizat Poliția după ce a realizat că a fost înșelată în același mod.
În acest caz, escroaca a abordat victima și a întrebat-o despre locația unei biserici, spunând că vrea să ofere pomana în numele regelui. Aceasta a atins-o pe femeie în zona urechilor și a mâinilor, luându-i o pereche de cercei și două inele din aur. Bijuteriile au fost introduse într-o batistă și înmânate victimei, cu rugămintea de a nu o desface pentru o vreme. Când femeia a descoperit că în batistă se aflau alte bijuterii fără valoare, a cerut restituirea celor pierdute, dar escroaca a dispărut într-o mașină. Valoarea bijuteriilor a fost estimată la 4.000 de lei.
Autoritățile se confruntă acum cu problema găsirii escroacei, care se pare că a plecat în străinătate și nu se știe unde se află în prezent. Din acest motiv, este puțin probabil ca victimele să își mai recupereze paguba.