Sistemul educațional este într-o stare precară iar abandonul școlar a devenit o problemă alarmantă. Datele arată o situație dezastruoasă, în special în mediul rural, unde numărul elevilor care renunță la școală este de 3 ori mai mare decât media națională. Aceste scăderi dramatice sunt cauzate în principal de sărăcie.
România se confruntă cu cea mai mare rată a abandonului școlar din Europa. Ultimul raport arată că în anul 2022-2023 numărul de elevi a fost cel mai mic din ultimul deceniu, cu 200.000 de tineri mai puțin decât în 2014. Situația este alarmantă în mediul rural, unde numărul elevilor de gimnaziu a scăzut cu 33%, iar cel al liceenilor cu 20%.
Sărăcia este principalul motiv al abandonului școlar. În Gorj, școlile și liceele au cerut fonduri din Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar.
„Acest program are ca scop combaterea abandonului școlar. După analize, s-a constatat că există un risc ridicat de abandon școlar și sperăm că prin activitățile diversificate vom reuși să reducem acest fenomen.”, a declarat Mihai Istrate, inspector general Gorj.
Acest program își propune să îi motiveze pe tineri să nu renunțe la școală, oferindu-le facilități precum transport, masă caldă, excursii și subvenții pentru elevii din categorii defavorizate.