Comisia Europeană a aprobat, luni, planurile României de a acorda un ajutor de restructurare în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei) transportatorului aerian naţional deţinut de stat, TAROM, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, conform unui comunicat de presă al Executivului comunitar.
Bruxelles-ul a ajuns la concluzia că această măsură va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum distorsiunile concurenţei. „Ajutorul de restructurare acordat de România, aprobat astăzi (luni, n.r.), va contribui la menţinerea conectivităţii regionale pentru cetăţeni şi întreprinderi din România. După o investigaţie amănunţită, am ajuns la concluzia că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele distorsiuni ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave”, a declarat vicepreşedinta Margrethe Vestager, conform Agerpres.
La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM, care includea un pachet de măsuri pentru a eficientiza operaţiunile operatorului aerian, a înnoi flota învechită şi a reduce costurile. Ulterior, în luna iulie 2021, Comisia a deschis o investigaţie amănunţită pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea TAROM sunt în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Pe parcursul investigaţiei, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de iniţiere a procedurii.
În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei). Comisia a evaluat măsurile în conformitate cu Orientările sale pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate şi a constatat, în special, că ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetăţeni şi întreprinderi din România, permiţând TAROM să îşi restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare, se precizează în comunicatul citat.
De asemenea, măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultăţile financiare ale TAROM, în special prin înnoirea flotei învechite şi reducerea costurilor. Aceste măsuri vor contribui la menţinerea conectivităţii regionale şi la asigurarea viabilităţii pe termen lung a companiei aeriene naţionale, fără a distorsiona concurenţa pe piaţa europeană a transportului aerian.