Autoritățile din București discută cu partea turcă pentru a restitui României sabia domnitorului moldovean Ștefan cel Mare, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Marți, șeful Executivului a făcut această precizare într-o conferință de presă, după vizita oficială la Ankara la invitația președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.
„Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru… și una…, făcute de același armurier. Una este în biroul meu și una a fost primită de Adrian Năstase și donată la Putna. Avem discuții pe acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă în cadrul discuțiilor cu președintele Erdogan s-a abordat subiectul restituirii către România a sabiei domnitorului Ștefan cel Mare.
Sabia lui Ștefan cel Mare se găsește în muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani, în sala dedicată armelor.
Sabia este simplă în comparație cu alte arme expuse în vitrinele muzeului, care au pietre prețioase încrustate și sunt fabricate din materiale nobile. Pe mânerul sabiei se poate vedea stema Moldovei, capul de bour și inscripția în slavonă „Io Ștefan Voievod domn al Țării Moldovei”. Alături, se poate citi inscripția „Ștefan cel Mare“, tradusă apoi în limba turcă.
Acest tip de armă este confirmat de spadele descoperite la Tg. Neamț, la Deleni în județul Iași, la Cetatea Neamțului, sau de cele pictate la biserica din Bălinești, precizează Carol Konig, un expert în armament medieval, în „Armamentul din dotarea oastei Moldovei în timpul domniei lui Ștefan cel Mare“.
Sabia, făcută din oțel de Toledo, a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.
Despre cum a ajuns sabia în mâinile turcilor și apoi expusă în muzeul din Istanbul rămâne un mister. Unii istorici spun că Ștefan cel Mare și-a predat sabia turcilor după înfrângere. O altă variantă este jefuirea visteriei domnești de către turci.
O altă variantă, prezentată de Dexologia, spune că sabia a ajuns în mâinile turcilor la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. După ce fiul lui Ștefan cel Mare a pierdut domnia, s-a refugiat în Transilvania, iar turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare.