Într-un univers al deliciilor, unde prăjiturile și dulciurile îndeplinesc rolul de a răsfăța simțurile, checul ocupă un loc de cinste prin rapiditatea sa de preparare, iar dacă mai adaugi și inconfundabilul dovleac la ingrediente rezultatul va fi ceva unic.
Acest deliciu culinar este ușor de făcut, nu ai nevoie de multe ingrediente (de cele mai multe ori ai deja tot ce îți trebuie prin casă), iar rezultatul e delicios. În plus, cu un pic de imaginație poți transforma rețeta oricând. Poți adăuga în compoziție nuci, migdale, caju, stafide înmuiate în rom, fructe confiate sau fructe din dulceață, poți să presari deasupra semințe de floarea soarelui ușor rumenite sau poți adăuga în compoziție o banană pisată și bucățele de ciocolată neagră.
Ingrediente (pentru două checuri):
- 6 ouă- 2 cani de zahăr- 1/2 cană de ulei- 1/2 cană de lapte (sau iaurt, sau lapte bătut)- 1 cană de piure de dovleac (vezi mai jos cum se prepară)- 3 cani de făină- 2 pliculete de praf de copt- 1 esență de vanilie sau 2-3 pliculete de zahăr vanilat- jumătate de linguriță de scorțișoară- coajă razuită de la o portocală- 200 g de semințe de dovleac
Mod de preparare:
- În primul rând, ocupă-te de dovleac. Pentru rezultate desăvârșite, ideal ar fi să găsești un dovleac de calitate, foarte aromat și cu pulpă fragedă. Tot ce trebuie să faci este să tai dovleacul în cubulețe mici, să le pui pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și să le lași în cuptor pentru 45 de grade la 220 de grade Celsius (sau la o temperatură medie spre mare). După ce au trecut cele 45 de minute sau când cubulețele de dovleac s-au înmuiat, îndepărtează pulpa cu ajutorul unei linguri și pune-o într-un blender. Strecoară piureul obținut printr-o sită pentru a obține o pastă mai fină. Nu-ți face griji dacă ai pregătit mai mult decât îți trebuie! Piureul de dovleac astfel preparat poate fi păstrat în pungi în congelator până la câteva luni.- Pentru aluat, ouăle se bat împreună cu zahărul până ce acesta s-a dizolvat și ai obținut o pastă moale, albicioasă.- Adaugă treptat uleiul, laptele și piure-ul de dovleac. Amestecă.- Pliculetele de praf de copt se pun în făină și aceasta se adaugă treptat în compoziție, amestecând încontinuu.- Adaugă esența de vanilie, scorțișoara și coaja de portocală.- Tapetează două tăvi cu hârtie de copt (sau unge-le cu ulei și apoi presară făină, pentru a crea un strat protector).- Toarnă compoziția în tăvi.- Semințele de dovleac pot fi presărate deasupra sau le poți amesteca în compoziție cu ajutorul unei linguri. Dacă alegi să le pui în interior, le poți rumeni ușor în cuptor înainte, spun gospodinele iscusite. Dacă le lași deasupra, nu mai e nevoie pentru că se vor rumeni în timp ce se gătește checul.- Tăvile se introduc în cuptorul încins, apoi temperatura se coboară la mediu și se lasă pentru aproximativ 30 de minute (până ce mijlocul checului se simte înghețat la atingere. Puteți testa cu un bețișor).
Asta e tot! Poftă mare și inspirație în a crea prăjituri magice!