În laboratoarele Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din Galați, studenții, ajutați de profesori, au reușit să creeze o serie de invenții inovatoare, care să aducă o nouă experiență a gustului. Printre acestea se numără salamul dietetic, batonul proteic din soia și zer, pâinea cu gust de friptură și berea cu extract din coajă de vinete. Aceste produse au fost rezultatul a sute de ore de cercetare și dezvoltare în mini-unitățile de producție ale facultății.
De 35 de ani, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor (SIA) din Galaţi pregătește unii dintre cei mai buni ingineri de industrie alimentară din România. Munca de cercetare a profesorilor și dotările stațiilor-pilot de carne, de lapte și de bere au făcut posibile aceste rezultate.
„Calitatea cercetării în industria alimentară de la Galați a rămas în prima linie și este pe primul loc chiar și în aceste condiții de aglomerare a învățământului superior de industrie alimentară. Dotările superioare ale Facultății de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au fost obținute din contractele de cercetare câștigate”, a explicat pentru Economedia profesorul doctor inginer Petru Alexe, fostul decan al Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.
Stațiile pilot reprezintă un model american de educație în cadrul cărora studenții fac ceea ce se numește practică integrată. La facultatea de la Galați au fost create mini-unități de producție, denumite generic stații-pilot, unde studenții fac practică organizat, în cadrul activităților didactice curente, din timpul anului universitar.
Studenții Facultății Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi reuşesc în fiecare an să câştige cele mai importante premii la concursul Ecotrophelia, cea mai importantă competiţie din România în domeniul alimentar.
De pildă, în 2016, Cristian Dima şi Andrei Sorin Bolocan, la acel moment studenți, au conceput un preparat dietetic din carne ca răspuns la interesul crescut pentru alimente cu mai puţine grăsimi, în special saturate, specifice surselor de origine animală, cu un conţinut redus de sare, nitriţi şi polifosfaţi, comparativ cu produsele similare de pe piaţă.
Cristian Dima şi Andrei Sorin Bolocan, au analizat salamurile existente pe piață și, după o muncă de laborator de câteva luni, au conceput un produs pe care l-au descris atunci drept revoluționar – „Danubian Dietetic Salami“.
Salamul dietetic este un produs din carne, fiert și afumat, care combină carnea de vită și carnea de porc cu proteine miofibrilare din pește, ulei de porumb nerafinat și condimente (ulei esențial de piper negru și coriandru) în sistem microîncapsulat.
Un an mai târziu, trei studenți ai SIA din Galați au creat alături de profesorii coordonatori un baton proteic cu un conținut ridicat în antioxidanți și fibre, care ajută atât sistemul imunitar, cât și peristaltismul.
Marian Neculau, Ramona Ifrim și Cristian Dragomir, studenți la Facultatea de Ştiința și Ingineria Alimentelor din Galați, coordonați de profesorul doctor inginer Petru Alexe, asistentul universitar doctor inginer Ina Vasilean și asistentul universitar doctor inginer Livia Pătrașcu, au impresionat atunci la Ecotrophelia.
Cei trei au învins alte 14 echipe din șase centre universitare din România cu un produs inovativ. Este vorba de un baton proteic reinterpretat HiProBar, a cărui noutate este dată de combinarea a două surse proteice de înaltă calitate în vederea obținerii unui produs echilibrat în conținutul de aminoacizi.
HiProBar are un conț