O dietă care combină grăsimile nesaturate, precum cele din uleiul de măsline, cu legume bogate în nitrați, precum spanacul, ar putea proteja împotriva hipertensiunii, conform unui studiu britanic care a identificat mecanismul biologic benefic din spatele regimului mediteranean.
Studiul, realizat pe șoareci în Statele Unite, a ajutat cercetătorii să înțeleagă rezultatele unor cercetări anterioare care arată că acest regim alimentar poate reduce tensiunea arterială.
Regimul mediteranean include în principal grăsimi nesaturate, găsite în uleiul de măsline și în fructele cu coajă, dar și legume precum spanac, țelină și morcovi. Aceste fructe și legume sunt bogate în nitrați anorganici și nitriți, compuși chimici produși prin oxidarea azotului.
Când aceste două grupuri de alimente sunt combinate, reacția chimică a acizilor grași nesaturați cu moleculele de azot conținute în acele legume declanșează formarea acizilor grași „nitro” care scad tensiunea arterială.
Cercetătorii de la King’s College din Londra, al căror studiu a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), au încercat să afle dacă acei nitrați și nitriți neutralizează o enzimă care reglementează tensiunea arterială.
Șoarecii modificați genetic pentru a fi rezistenți la acest proces de neutralizare a acelei enzime au continuat să aibă o tensiune arterială ridicată, chiar dacă au fost hrăniți cu alimente bogate în acizi grași nitro, care în mod normal se formează în organism atunci când regimul alimentar este unul mediteranean.
În schimb, în cazul șoarecilor obișnuiți, supuși aceluiași tip de alimentație, acești acizi grași au contribuit la scăderea tensiunii arteriale.
Alte studii prezentate la conferința American Thoracic Society din San Diego sugerează că uleiul de măsline ar putea reduce anumite efecte cardiovasculare nocive cauzate de poluarea aerului.
„Expunerea la particule fine în suspensie în aer poate declanșa disfuncții ale vaselor de sânge, ceea ce poate provoca probleme cardiovasculare și contribui la apariția aterosclerozei”, a explicat medicul Haiyan Tong, cercetător la Agenția americană de protecție a mediului înconjurător (EPA), autorul principal al studiului.
„În timp ce uleiul de măsline și uleiul de pește sunt cunoscute pentru efectele lor benefice împotriva acestei disfuncții, noi am examinat utilizarea unor suplimente alimentare care conțin aceste uleiuri pentru a contracara efectele cardiovasculare nocive ale expunerii la o concentrație ridicată a particulelor poluante din aer”, a precizat el.
Dintr-un grup de 42 de adulți, unii au luat timp de patru săptămâni suplimente cu ulei de măsline, alții cu ulei de pește, iar alții nu au luat nimic. Voluntarii au fost expuși timp de două ore într-o cameră cu aer filtrat, iar în ziua următoare într-un mediu cu concentrații ridicate de particule fine poluante.
Voluntarii din primul grup nu au prezentat nicio modificare în ceea ce privește dilatarea vaselor de sânge, în timp ce cei din celelalte două grupuri au suferit o scădere cu 13% (ulei de pește) și respectiv cu 19,4% (ulei de măsline) a tensiunii arteriale.
De asemenea, sinteza unei proteine care joacă un rol cheie în dizolvarea cheagurilor de sânge a crescut cu 11,6% imediat după expunerea la aerul poluat în cazul participanților tratați cu ulei de măsline. Acest efect a persistat până la 20 de ore după expunere. Cercetătorii nu au observat nicio modificare în grupul tratat cu ulei de pește sau în grupul țintă.