Ce faci dacă ești martorul unui accident rutier. Obligațiile care îți revin și cum acorzi primul ajutor victimelor implicate.
Primul ajutor în caz de accident revine în special persoanelor din domeniul sanitar, dar în aceeași măsură și tuturor conducătorilor auto. Cu toate acestea cunoașterea regulilor de prim ajutor este absolut obligatorie pentru toată lumea. În unele situații critice trece mult timp până la sosirea personalului medical, astfel, oricine se află în preajmă are obligația morală de a acorda primul ajutor.
Primul ajutor în caz de accident rutier
Se iau măsuri de prevenire ca situația să nu se înrăutățească și se asigură locul accidentului pentru a preveni implicarea în accident și a altor persoane. Oprirea motoarelor mașinilor implicate și instalarea semnalelor luminoase și de avertizare este următorul pas. Apoi scoateți victimele din locul accidentului, dacă există pericol de incendiu sau explozie. Așezați persoanele care și-au pierdut conștiența în poziție laterală.
Raportarea accidentului este primul ajutorTelefonați la numărul special de urgență (112), raportați accidentul și solicitați ajutor din partea poliției, spitalului și pompierilor. Examinarea și evaluarea stării victimei până la sosirea echipajelor medicale.Evaluarea traumatismelor corporale înainte de a acționa, dacă aceasta nu este făcută traumatismele se pot agrava.Verificarea accidentatului trebuie să se facă în poziția în care a fost găsit. Dacă este posibil și recomandabil, victima trebuie așezată în poziția culcat pe spate.Dacă mai multe persoane au fost accidentate, cele mai grav afectate vor fi separate pentru a li se acorda de urgență primul ajutor în vederea salvării vieții.Pentru a evalua gradul de afectare, vorbiți cu accidentatul și observați starea sa, dacă este conștient, confuz, coerent sau inconștient.Atingeți pacientul și palpați pulsul la încheietura mâinii sau la gât, verificați dacă are semne vitale, apoi stabiliți prioritățile.Primul ajutor în caz de accident, pentru salvarea viețiiAccidentatul aflat în stare inconștientă, dar care respiră independent, trebuie așezat într-o poziție laterală stabilă. Dacă victima nu respiră, deschideți căile de acces ale aerului, aplecați capul pe spate, ridicați gâtul. Apoi îndepărtați din gură corpii străini vizibili. Dacă accidentatul continuă să nu respire începeți respirația artificială (metoda gură la gură) și continuați cu această manevră până când pacientul respiră independent.
Când inima se oprește și nu are puls, începeți de urgență compresia artificială și respirația. În situația în care victima sângerează, aplicați un bandaj compresiv și opriți sângerarea prin presarea cu degetele asupra bandajului de pe rană. Ridicați partea corpului care sângerează.
Dacă pulsul pacientului este accelerat și are pielea palidă și rece și este conștient dar confuz, așezați-l culcat cu picioarele ridicate. Pacienții inconștienți trebuie așezați neapărat într-o poziție lateral stabilă.Ideal este ca fiecare accidentat să fie supravegheat până la sosirea echipajelor medicale.