Merele sunt printre cele mai iubite fructe din lume, apreciate pentru gustul lor dulce și suculent, precum și pentru beneficiile lor pentru sănătate. Cu toate acestea, sâmburii de măr pot conține substanțe periculoase pentru organismul uman.
Semințele de mere, piersici sau caise conțin o substanță care, în combinație cu enzimele din sistemul digestiv, se transformă în acid cianhidric, extrem de toxic în cantități mari. Cu toate acestea, oamenii pot detoxifia cantități mici de aceste substanțe.
Cianura poate duce la moarte rapidă prin asfixiere, deoarece împiedică transportul oxigenului în sânge către organism.
Chiar dacă obișnuiești să mănânci mere cu tot cu sâmburi, nu trebuie să îți faci griji, mai ales dacă nu mesteci sâmburii. Învelișul dur al semințelor poate preveni descompunerea lor în stomac, astfel încât să nu afecteze organismul. Dacă sâmburii sunt mestecați, se eliberează substanțe toxice, dar în cantități mici, corpul poate detoxifia cianura.
Sâmburii de caise și migdalele sunt la fel de nesănătoase în cantități mari. Fructele cu cel mai mare conținut de amigdalină sunt caisele, piersicile, prunele, merele, migdalele și gutuile, dar trebuie consumate în cantități mari pentru a afecta sănătatea.
Sintomele unei otrăviri ușoare includ tremurături, spasme, dureri de cap, amețeli, confuzie, anxietate, slăbiciune, greață, agitație și vărsături. Dozele mai mari pot duce la dificultăți de respirație, creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, precum și insuficiență renală. Reacțiile severe pot include comă, convulsii și chiar moarte.