Deși majoritatea românilor intră în panică când vine vorba de alimente expirate, nu toată mâncarea trebuie aruncată la gunoi imediat ce i-a trecut termenul de valabilitate.
Fiecare produs pe care îl cumpărăm, fie că este de mâncat sau de băut, are o dată de valabilitate înscrisă pe ambalaj. Produsele proaspete au o valabilitate scurtă, în timp ce cele procesate sau pasteurizate pot fi consumate și după expirare. Unii experți în nutriție consideră că data de expirare nu este întotdeauna relevantă și că unele produse pot fi consumate în siguranță și după ce au depășit termenul de valabilitate.
Conform unui studiu britanic, alimentele care pot fi consumate fără probleme după expirare includ: dulciuri, biscuiți, chips-uri, paste, orez, pâine, ciocolată, lapte pasteurizat, ouă, cafea, sare, condimente etc. Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că consumă produse lactate expirate și le cumpără chiar și de la rafturile cu produse reduse, știind că mai au câteva zile până la expirare.
Este important să verificăm produsele alimentare înainte de consum. Dacă au schimbat culoarea, aspectul, consistența sau mirosul, nu ar trebui consumate, chiar dacă nu au expirat. Produsele deschise de mai mult de 2-3 zile ar trebui consumate cât mai repede. Ouăle pot fi testate în apă pentru a verifica prospetimea. Dacă oul plutește, este vechi și trebuie aruncat, dacă se scufundă, poate fi consumat în siguranță.