Ce afecțiuni poate ascunde pofta de sărat. Când ar trebui să te alarmeze acest lucru?
Pofta de sărat reprezintă un semnal de alarmă pentru medici și nutriționiști și nu trebuie neglijată.
Așa cum știm deja, pofta de sărat, pofta de chipsuri sărate, de brânză, de covrigei cu sare ascunde de obicei carențe de minerale. Dar sunt și cazuri în care poate semnala boli instalate pe ascuns.
Pofta de sărat care apare des și se menține de-a lungul zilei, chiar dacă ai mai ronțăit câte ceva sărtat, este un avertisment pe care organismul ți-l transmite. În primul rând, bea apă!
De obicei, pofta de sărat apare când ești deshidratată. Bea apă minerală cu înghițituri mici, așteaptă ca organismul să absoarbă mineralele și sodiul din apă și mănâncă un măr sau o banană. Dacă ești deshidratată, apa minerală și un fruct te ajută să îți refaci echilibrul electrolitic. Atenție! Deshidratarea nu apare doar vara! Te poți deshidrata și în sezonul rece, dacă stai în camere bine încălzite și slab ventilate și dacă nu bei suficiente lichide.
Pofta de sărat și problemele tale de sănătate
Pofta de sărat este asociată în primul rând cu o carență de vitamine precum magneziu, sodiu sau calciu. De asemenea, este asociată cu deshidratarea sau cu hipertensiunea. Nu neglija să soliciți un consult medical și analizele recomandate anual, dacă știi că ai adesea probleme cu pofta de sărat.
Carențele de minerale
În cazul femeilor, după fiecare menstruație se pierd procente importante de minerale din sânge și este nevoie de o dietă bogată în fructe și legume proaspete. Pofta de sărat apare adesea după menstruație și poate semnala un deficit de magneziu, de sodiu, de calciu sau de potasiu.
Cosumă banane și mere, ciuperci, fasole, alune, nuci, iaurturi multe și supe în care fierbi tot felul de legume, să te bucuri de săruri minerale și să te hidratezi corect.
Deshidratarea
Când organismul este deshidratat după efort fizic, după o zi în care ai neglijat să bei suficientă apă sau în care ai stat mult în soare, apare pofta de sărat. Organismul cere sare pentru a pierde cât mai puțină apă. Așa că bea apă minerală, bogată în sodiu și minerale! Bea apa cu înghițituri mici, să se facă treptat absorbția sărurilor minerale.
Diabetul
Pofta de sărat apare uneori și pe fondul unui diabet care s-a instalat de curând și nu a fost depistat. Dacă pofta de a mânca ceva sărat este însoțită de oboseala accentuată și de alte simptome neplăcute, nu sta deloc pe gânduri. Mergi imediat la medicul de familie pentru o consultație și pentru analize amănunțite.
Mai multe pe Libertatea pentru femei