La invitația Excelenței Sale Jean Cornet d’Elzius, ambasadorul Regatului Belgiei la București, în data de 24 mai 2024, Marian Cătălin Predoiu, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, a participat la o masă rotundă împreună cu șefii de misiuni ai Uniunii Europene la București.
Discuțiile au vizat rezultatele României în materie de protecție a frontierelor și stadiul discuțiilor europene în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen. Ambasadorul Regatului Belgiei la București a prezentat principalele realizări ale Președinției Belgiene, accentuând adoptarea unor piese importante de legislație (ex. Pactul privind migrația și azilul).
În privința protecției frontierelor, ministrul Predoiu a prezentat măsurile concrete luate de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General al Poliției de Frontieră pentru protejarea frontierei, combaterea migrației ilegale, a traficului de persoane și de droguri și a criminalității transfrontaliere. Ministrul Predoiu a demonstrat cu cifre și statistici modul profesionist în care Poliția de Frontieră și Poliția Română abordează provocările din teren, arătând că în urma măsurilor luate, migrația ilegală a scăzut în România cu 75%.
Pe plan diplomatic, au fost desfășurate acțiuni intense de cooperare regională, întâlniri de lucru cu miniștrii bulgar, ungar și (în mod recurent) cu ministrul austriac, videoconferințe periodice la nivel ministerial și contact permanent cu Comisia Europeană și președinția în curs și cea următoare, participarea la reuniuni ministeriale de vârf (de ex. Conferința de la Gent privind migrația) cu intervenții substanțiale concrete privind performanțele MAI în protejarea frontierei României și implicit a frontierelor UE.
De asemenea, au fost semnate documente importante, de exemplu actualizarea memorandumului de lucru cu Bulgaria, acord trilateral Bulgaria-România-Austria.
„Cooperarea cu toți vecinii noștri, inclusiv Republica Moldova și Ucraina, dar și cu Austria, în combaterea migrației ilegale, este exemplară”, a subliniat ministrul Predoiu. „De asemenea, am contribuit la finalizarea Pactului privind migrația și azilul, implementăm Acordul Dublin fără probleme, susținem Republica Moldova și Ucraina în combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.”
În ceea ce privește dosarul Schengen, ministrul român a subliniat faptul că „este un test pentru coeziunea, coerența, solidaritatea europeană, nu mai este un test pentru capacitățile RO de a îndeplini criteriile Schengen și de a proteja frontierele, capacități demonstrate repetat prin vizite de evaluare și prin performanța din teren, ci este un test al capacității europene de a-și îndeplini obiectivele și programele”.
Ministrul Predoiu și-a exprimat convingerea că în acest an vom găsi, ca și în 2023, soluția pentru finalizarea dosarului la o dată și într-o manieră adecvată pozițiilor exprimate pe marginea dosarului.
Ministrul român a subliniat faptul că are o cooperare excelentă cu Austria, Bulgaria și cu Ungaria, care urmează să dețină președinția Consiliului, iar relațiile construite treptat la nivel personal cu miniștrii austriac, bulgar și ungar, dar și cu ceilalți miniș