Ouăle fierte şi vopsite sunt un element esenţial al sărbătorii de Paşte în România, fiind unul dintre puţinele lucruri care se regăsesc în toate regiunile ţării. Cu toate acestea, deşi sunt foarte apreciate, ouăle pot deveni periculoase pentru sănătate dacă sunt consumate în cantităţi mari. Un aspect mai puţin cunoscut este faptul că ouăle fierte au un termen de valabilitate mult mai scurt decât cele crude, ceea ce le face mai vulnerabile în faţa bacteriilor.
Prin fierbere, coaja ouălor devine mai subţire, ceea ce permite bacteriilor să pătrundă mai uşor în interiorul oului. De aceea, atât nutriţioniştii, cât şi medicii veterinari recomandă consumarea ouălor fierte în primele 6 ore după fierbere, mai ales dacă acestea nu au fost păstrate la frigider.
Deşi în comerţ se găsesc ouă fierte cu un termen de valabilitate de 10-12 zile, directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa, medic veterinar, afirmă că acestea ar trebui consumate cât mai proaspete posibil. În plus, nu există diferenţe între ouăle de la magazin şi cele de la găină, în ceea ce priveşte timpul de fierbere şi consum. Cu toate acestea, mulţi români consumă ouă fierte chiar şi după câteva zile de la fierbere, însă cel mai indicat este să le consumăm în primele 4-5 zile, dacă au fost păstrate la frigider.