Desi mancarea fara sare este considerata „de bolnavi”, exagerarea poate duce la afectiuni grave care pun viata in pericol, conform unor studii recente.
Un nou studiu a aratat ca adaugarea simpla de sare in mancare la fiecare masa poate creste semnificativ riscul de cancer gastric.
Cercetarile publicate in revista Gastric Cancer au analizat datele a peste 500.000 de persoane din Regatul Unit, excluzandu-i pe cei cu cancer sau probleme renale existente.
„Am descoperit ca participantii care au adaugat intotdeauna sare peste mancare in timpul meselor au avut un risc cu 41% mai mare de a dezvolta cancer gastric decat cei care nu au adaugat niciodata sare sau doar foarte rar”, au mentionat autorii studiului.
Cancerul gastric este al cincilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, fiind mai des intalnit in tarile din Asia de Est, Europa de Est, America de Sud si America Centrala decat in Statele Unite si alte tari occidentale.
Organizatia subliniaza ca o dieta saraca in fructe si legume sau bogata in alimente sarate, afumate sau prost conservate poate creste riscul de cancer gastric.
Conform studiului recent, populatiile asiatice au rate ridicate de cancer gastric din cauza aportului mare de sare, peste sarat, alimente murate si carne procesata.
Dar studiul are si limitarile sale, au subliniat autorii.
„In timp ce studiul nostru sugereaza ca adaugarea de sare la masa este asociata cu un risc mai mare de cancer gastric la populatiile occidentale, are cateva limitari. Numarul cazurilor din studiu nu a fost suficient pentru a evalua influenta mai multor factori, cum ar fi sexul, varsta, etnia, infectia cu H. pylori, stilul de viata sedentar sau fumatul”, au mentionat autorii studiului.
Cu toate acestea, „persoanele care adauga mai multa sare de obicei consuma alimente cu continut mai mare de sodiu, iar acestea sunt puternic asociate cu un risc mai mare de cancer gastric, dar si alte afectiuni serioase, cum ar fi bolile cardiovasculare”, au adaugat cercetatorii.
Cand vine vorba despre cazurile de cancer, procentele sunt in crestere. Potrivit unui raport recent, doar in Statele Unite, in acest an, se asteapta ca 2 milioane de oameni sa fie diagnosticati cu cancer – cele mai multe cazuri inregistrate pana acum.
„Oamenii care au o dieta cu alimente procesate consuma mai mult de 3,400 de miligrame (mg) de sodiu pe zi, in medie”, potrivit U.S. Centers for Disease Control, care adauga ca recomandarea este de 2,300 mg de sodiu.
Cei cu risc crescut de cancer gastric pot depista boala cu o endoscopie, spune Institutul National al Cancerului. Cu toate acestea, cancerul gastric nu este, in general, diagnosticat in stadiile sale incipiente, mai spune organizația.
„Cancerul gastric este adesea avansat cand este diagnosticat”, spune Institutul National al Cancerului. „Desi il tratam, in stadii avansate este rareori vindecat.”
Tocmai de aceea, prevenția e cheia: incearca sa reduci pe cat posibil alimentele procesate, bogate in sodiu si zahar rafinat, si bazeaza-te pe o dieta bogata in fibre (fructe si legume diverse), proteine de calitate (carne slaba din surse sustenabile, peste) si grasimi de calitate (nuci, seminte, avocado).