Specialiștii de la Banca Centrală Europeană au descoperit că inflația din Uniunea Europeană nu scade din cauza salariilor. Criza inflației se atenuează pe hârtie, dar impactul inflației rămâne real pentru publicul european, reflectat în statisticile legate de cumpărăturile de alimente și de dificultățile financiare ale europenilor de a-și încălzi casele în iarnă.
BCE consideră că creșterea salariilor este principala presiune inflaționistă, deși termenul de ”greedflation” câștigă popularitate și se acuză lăcomia corporațiilor pentru creșterea prețurilor.
Ultimele previziuni ale BCE arată o inflație de 2,5% în 2024, 2,2% în 2025 și 1,9% în 2026, peste ținta de 2%. Salariile cresc într-un ritm ridicat, compensând inflația din trecut.
Unii economiști nu sunt de acord cu BCE și critică profiturile corporațiilor, care au crescut în timp ce nivelul de trai în UE a scăzut. Cota de profit a crescut cu 4% de la începutul pandemiei, iar plățile de dividende au crescut mult mai rapid decât salariile.
Christine Lagarde, președintele BCE, a atras atenția asupra modului în care anumite sectoare au profitat de inflație pentru a-și crește profiturile.