Hidrologii au emis o atenționare cod galben de inundații, valabilă până mâine la prânz, în opt bazine hidrografice din Transilvania, Crișana, Banat și Oltenia.
Fenomenele hidrologice prognozate se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mari pe unele râuri mici din județele Hunedoara, Caraș-Severin și Gorj.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Administrația Națională Apele Române, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, S.C. Hidroelectrica S.A., Administrațiile Bazinale de Apă: Mureș, Banat, Jiu și Olt.
Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE.
Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Nera, Cerna, Jiu, Olteț.
Data: 01.07.2024 ora 20:00 – 02.07.2024 ora 12:00
Având în vedere situația hidrometeorologică actuală și prognoza meteorologică pentru următoarele 24 de ore, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE ATENȚIE.
Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Hunedoara, Caraș Severin și Gorj.
Harta cu codurile se anexează.
Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă.
În funcție de evoluția fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
Se impune urmărirea evoluției situației hidrometeorologice, în conformitate cu ”Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă și poluări marine în zona costieră””, a transmis INHGA.