Ungaria va trebui să crească și mai mult cheltuielile pentru apărare anul viitor, în cazul în care conflictul din Ucraina vecină se va prelungi până în 2025. Această măsură va duce la o reducere a fondurilor disponibile pentru alte cheltuieli, a declarat premierul Viktor Orban vineri, într-un interviu acordat postului public de radio.
Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a dus la o creștere a cheltuielilor de apărare în flancul estic al NATO, în special în Polonia, care și-a majorat bugetul pentru apărare la 3,9% din produsul intern brut în 2023, aproape dublu față de nivelul din 2014, conform Reuters citat de HotNews.ro.
Deși se opune ferm sprijinului militar și financiar acordat Ucrainei de către Occident, din cauza temerilor legate de extinderea conflictului în Europa, Ungaria a crescut și ea semnificativ cheltuielile pentru apărare, ajungând la 2,43% din PIB anul trecut, mai mult decât recomandarea NATO de 2%.
„Dacă conflictul se va prelungi până în 2025, atunci nivelul cheltuielilor pentru apărare din 2023-2024 nu va fi suficient și va trebui să fie majorat”, a declarat Orban în interviu, adăugând că această măsură va lăsa mai puține fonduri disponibile pentru alte scopuri.
La putere din 2010, Orban s-a luptat să controleze deficitul bugetar al Ungariei, care a fost în medie de aproape 7% din PIB în ultimii patru ani, mult peste nivelurile medii din UE, în special din cauza pandemiei de COVID-19.
Guvernul său a anunțat luna trecută că va amâna investiții în valoare de aproximativ 1% din PIB pentru a reduce deficitul din acest an la un obiectiv de 4,5% din PIB.
Gabriel Forss, analist la S&P Global Ratings, a declarat marți pentru Reuters că aceasta este o mișcare în direcția bună, dar va fi nevoie de mai mult, probabil după alegerile pentru Parlamentul European și alegerile locale din iunie.