Influencerii și livratorii au ajuns sub atenția ANAF! Inspectorii antifraudă avertizează că cei care câștigă bani din livrare, transport de persoane sau din rețelele de socializare sau alte platforme online nu își declară veniturile, conform datelor din al doilea semestru al anului trecut.
Datele vin în contextul în care România are în continuare una dintre cele mai mari rate ale evaziunii fiscale din Uniunea Europeană. Odată ce sunt investigați de inspectorii antifraudă, cei care au evitat plata taxelor ar putea fi obligați să plătească atât taxele restante, cât și penalități pentru întârziere.
ANAF a publicat un document care evidențiază deficiențele în aplicarea legislației fiscale în al doilea semestru al anului 2023.
1. Nedeclararea veniturilor impozabile obținute din activitățile de comerț electronic (e-commerce) de către persoane fizice.
2. Nedeclararea veniturilor obținute din tranzacțiile cu criptomonede.
3. Nedeclararea veniturilor de natură salarială ale șoferilor care desfășoară activități de transport alternativ pentru companii care operează prin intermediul platformelor digitale autorizate tehnic (Uber, Bolt etc.).
4. Nedeclararea totală sau parțială a orelor lucrate de către angajații firmelor care oferă servicii de livrare alimente prin intermediul platformelor digitale (cum ar fi Glovo, Bringo, Bolt Food etc.).
5. Nedeclararea veniturilor obținute de persoane fizice din crearea de conținut online și promovarea pe diverse platforme media (cum ar fi rețelele de socializare Facebook, Instagram, Youtube, Tik-Tok etc.).
6. Modul incorect de completare a declarației unice (prin completarea eronată a rubricilor prevăzute/ nedeclararea tuturor veniturilor) depuse de persoanele fizice.
7. Ridicarea și utilizarea numerarului din casieria companiei în beneficiul unor persoane cu funcții de decizie în societate, fără a întocmi documente justificative și fără a evidenția operațiunile în contabilitate.