Te-ai simți vreodată fericit și calm după o masă? Ei bine, acestea sunt efectele dopaminei, care declanșează sentimente de satisfacție și plăcere. Dopamina are și alte beneficii, joacă un rol major în funcțiile locomotorii, adică ajută la modul în care creierul comunică cu mușchii și este implicată și în sistemul de recompensă (ca de exemplu când te simți bine după un antrenament epuizant).
Cea mai bună modalitate de creștere a nivelului dopaminei este să alegi alimente pline de nutrienți care te fac să te simți bine, fără însă ca plăcerea să cauzeze schimbări în chimia creierului (precum produsele ce dau dependență).
Iată, așadar, 7 alimente care cresc nivelul de dopamină din creier fără însă să-ți pună în pericol sănătatea.
1. Somonul
Bogat în grăsimi sănătoase, somonul se numără printre cele mai bune alimente care cresc nivelul de dopamină. Orice aliment gras are potențialul de a mări nivelul dopaminei, însă este bine să optezi pentru o sursă de grăsimi sănătoase, ca de exemplu omega 3 din somon, care să-ți ofere și o valoare nutrițională importantă pe lângă grăsimi. În plus, omega 3 te ajută să înveți mai ușor și îmbunătățește și memoria.
2. Roșiile
Rosiile conțin antioxidanți puternici, inclusiv carotenoide, compuși ce oferă tomatelor culoarea roșie. Antioxidanții protejează celulele și sunt importanți mai ales în protecția celulelor creierului care nu întotdeauna se pot repara singure. Un studiu a arătat că roșiile ajută creierul să proceseze corespunzător dopamina.
3. Ciocolata
Există un motiv pentru care ciocolata este atât de satisfăcătoare: ajută la creșterea producției de dopamină și, de asemenea, îmbunătățește și creșterea nivelului de alți hormoni, ca de exemplu serotonina. Alege ciocolata cu un conținut de cacao de peste 70%. Ciocolata neagră conține mulți antioxidanți care protejează celulele și țesuturile, inclusiv cele din creier.
4. Cascaval
Cascavalul este o sursă minunată de vitamina D3. Acest nutrient nu doar că ajută la sănătatea oaselor (favorizează absorbția calciului) însă crește și nivelul de dopamină.
5. Semințe de in
Așa cum scrie mai sus grăsimile sunt esențiale pentru menținerea la nivele ridicate a nivelului de dopamină – și de aceea sunt excelente semințele de in. Ca și somonul ele reprezintă o sursă fantastică de omega 3, care au o mulțime de beneficii pentru sănătatea și funcționarea corespunzătoare a creierului.
6. Piept de pui
Când este vorba despre proteinele slabe pieptul de pui este imbatabil – conține multe proteine de calitate și are puține calorii. În plus, este minunat și când este vorba despre creșterea nivelului de dopamină. Creierul creează constant noi molecule de dopamine, astfel încât celulele să le aibă întotdeauna la dispoziție. Acest proces se bazează pe proteine (enzime) care să transporte dopamina. Iar pieptul de pui furnizează aminoacizii de care creierul are nevoie pentru a face acele enzime.
7. Stevia
Un nivel sănătos de dopamină înseamnă să ai grijă și de zahărul pe care îl consumi. Acesta crește prea mult nivelul dopaminei și de aceea zahărul este un aliment ce generează dependență. În plus, dulciurile cauzează și alte efecte negative asupra sănătății, ca de exemplu surplus de greutate ori carii. Soluția: stevia care este un îndulcitor natural care satisface pofta de dulce, fără să aibă, totuși, un conținut caloric prea ridicat. În plus, stevia nu generează dependență, ceea ce ajută creierul să proceseze în mod corespunzător dopamina.
O dietă echilibrată din care să nu lipsească unul sau două dintre alimentele de mai sus te va ajuta să te simți fericit și energizat. În plus, vei avea și un corp sănătos, cu o greutate normală și un sistem cardiovascular sănătos.