Un cutremur a avut loc marți în România, conform Institutului Național pentru Fizica Pământului.
Seismul a avut o magnitudine de 2,3 grade și s-a produs la ora 10:49 în zona seismică Vrancea, județul Buzău.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la o adâncime de 21,5 km, în apropierea următoarelor orașe: 39 km NE de Ploiești, 47 km V de Buzău, 65 km SE de Brașov, 73 km NE de Târgoviște, 75 km SE de Sfântu-Gheorghe, 87 km SV de Focșani, 93 km N de București.
Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur. Ce NU trebuie să faci ca să eviți o tragedie
1. Păstrează-ți calmul, NU INTRA ÎN PANICĂ, liniștește-i pe ceilalți, protejează copiii, bătrânii și femeile. Nu te speria de zgomotele din jur.
2. Evită să părăsești camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială este scurtă, iar faza puternică a mișcării seismice te poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave.
3. Fii atent! Scările sunt sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și deplasarea pe scări în timpul unui cutremur este extrem de periculoasă. Rămâi în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și protejează-te sub o grindă, sub un birou sau masă rezistentă.
4. Închide sursele de foc cât mai repede și interveniți imediat dacă a luat foc ceva după cutremur.
5. Nu fugi pe ușă, nu sări pe fereastră, nu alerga pe scări, nu utiliza liftul, evită aglomerația și deschide ușa locuinței spre exterior pentru evacuare.
6. Nu alerga în stradă. Dacă ești în afara unei clădiri, deplasează-te cât mai departe de aceasta și fereste-te de obiectele care pot cădea.
7. Acordă primul ajutor persoanelor rănite.
8. În cazul în care ești surprins de căderea obiectelor, protejează-te și asigură-ți supraviețuirea, apoi alarmați vecinii și echipele de salvare.