În contextul conflictului din Ucraina, o realitate sumbră și alarmantă a ieșit la iveală: militarii nord-coreeni, trimiși pe front, preferă să-și sacrifice viața decât să fie capturați de forțele ucrainene. Această strategie extremă evidențiază nu doar disperarea și determinarea acestor luptători, ci și modul în care regimul de la Phenian își folosește cetățenii ca pe instrumente de război.
Trupele nord-coreene par să fi efectuat o retragere temporară de pe linia frontului din Rusia, conform declarațiilor unui comandant al forțelor speciale ucrainene. Acesta, cunoscut sub numele de cod „Puls”, a menționat că soldații lui Kim Jong Un fie au învățat din greșelile comise în timpul primelor lor confruntări violente cu armata ucraineană, fie își îngrijesc răniții, ori așteaptă sosirea unor întăriri.
„Cred că se vor întoarce curând”, a spus el, vorbind la o bază secretă din nord-estul Ucrainei, pentru Sky News.
Conform comandantului ucrainean, discuțiile cu mai mulți soldați scot la iveală informații esențiale despre modul în care nord-coreenii au acționat de la sosirea lor pe câmpul de luptă în regiunea Kursk, luna trecută. Printre aceste detalii se numără:
O aparentă lipsă inițială de conștientizare privind amenințările reprezentate de drone și artilerie, soldații nord-coreeni atacând pe jos „ca în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, în grupuri de 20, 40 sau chiar 60 de persoane, devenind astfel ținte ușor accesibile.
Fenomenul de „spălare a creierului”, care îi determină să continue avansul în ciuda focului ucrainean și a pierderilor suferite de camarazii lor în jur.
O dorință de a elimina dovezile prezenței lor în zona de conflict, nord-coreenii purtând căști albe fiind observați în încercarea de a recupera răniții și morții.
Refuzul de a fi capturați, existând afirmații conform cărora nord-coreenii ar fi fost văzuți aruncându-se în aer cu grenade în loc să riște să fie capturați. „Puls” a relatat chiar că un nord-coreean a fost auzit strigând „Pentru generalul Kim Jong Un” înainte de a se sinucide.
O coordonare slabă între forțele nord-coreene și cele ruse, cauzată de bariera lingvistică. Un soldat a declarat că interceptările radio au relevat că nord-coreenii au țintit accidental poziții rusești. De asemenea, el a menționat că aceștia au atacat pozițiile ucrainene, suferind pierderi, dar trupele ruse nu au reușit să valorifice câștigurile obținute.
Un echipament mai bun decât al multor ruși, inclusiv puști și uniforme, dar o lipsă de armură grea, nord-coreenii deplasându-se doar pe jos și folosind cărucioare de golf pentru a transporta muniția.
„Toți erau rași și perfect aranjați, ca niște modele”, a spus „Puls”.
„Fiecare dintre ei – fără barbă, păr neîngrijit sau chelie… De asemenea, era greu să le determini vârsta. Toți păreau să aibă între 25 și 35 de ani, poate până la 40.”
Unul dintre colaboratorii lui Puls, cunoscut sub numele de cod „Trainer”, a declarat că a fost uimit de faptul că nord-coreenii aveau doar muniție și ciocolată ca resurse pentru a-i susține în luptă.
„Niciun soldat nu avea o sticlă cu apă. Se bazează pe ideea că vor ataca, vor ocupa poziții și apoi vor mânca și se vor hrăni din proviziile noastre”, a explicat soldatul.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat săptămâna trecută că aproximativ 4.000 de soldați nord-coreeni au fost deja uciși sau răniți.