Premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul şedinţei de joi a Guvernului că, după discuţii cu sindicatele şi Ministerul Sănătăţii, a luat decizia de a debloca peste 2.000 de posturi în sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale. Această măsură vine în contextul în care sistemul sanitar din România se confruntă cu o criză a personalului, iar angajaţii din acest domeniu au făcut numeroase proteste pentru a atrage atenţia asupra situaţiei lor precare.
Potrivit premierului, aceste posturi vor fi repartizate în spitale, centre de sănătate şi instituţii de asistenţă socială din întreaga ţară, în funcţie de nevoile reale ale fiecărei unităţi. Astfel, se va încerca să se acopere deficitul de personal şi să se asigure un nivel mai bun de îngrijire pentru pacienţi şi beneficiarii serviciilor sociale.
În plus, premierul a subliniat că această măsură va avea un impact pozitiv şi asupra economiei, deoarece va crea noi locuri de muncă şi va contribui la creşterea calităţii serviciilor medicale şi sociale din România. De asemenea, se estimează că această decizie va reduce şi migraţia personalului medical în străinătate, care a devenit o problemă majoră pentru sistemul sanitar românesc.
În ceea ce priveşte finanţarea acestor posturi, premierul a precizat că aceasta va fi asigurată prin redistribuirea fondurilor din bugetul Ministerului Sănătăţii şi prin atragerea de fonduri europene. De asemenea, se va încerca să se găsească soluţii pentru a creşte salariile personalului medical şi pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă.
Această decizie a fost salutată de sindicatele din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale, care au afirmat că este un prim pas important în rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar din România. Acestea au subliniat însă că mai sunt necesare şi alte măsuri, precum creşterea salariilor şi îmbunătăţirea infrastructurii, pentru a se asigura un sistem sanitar eficient şi de calitate.
În concluzie, deblocarea a peste 2.000 de posturi în domeniul sanitar şi asistenţă socială este o măsură importantă şi necesară pentru a îmbunătăţi sistemul sanitar din România. Cu toate acestea, este nevoie de eforturi continue şi de alte măsuri pentru a se asigura un sistem sanitar performant şi pentru a se îmbunătăţi viaţa pacienţilor şi a beneficiarilor serviciilor sociale.