Traficul va fi afectat începând de miercuri pe Podul Giurgiu – Ruse, din cauza lucrărilor de reparații care vor avea loc pe tronsonul bulgar.
Lucrările de reparații vor începe miercuri, 10 iulie, și vor dura 730 de zile. Acestea se vor desfășura zilnic, timp de 10 – 12 ore pe zi, pe segmente de 400 de metri de drum. Traficul rutier nu va fi oprit complet, ci va fi dirijat alternativ pe o singură bandă, folosind semafoare, indicatoare rutiere și personal de dirijare. Polițiștii avertizează că circulația va fi restricționată mai întâi pe sensul de intrare în Bulgaria, apoi pe sensul de ieșire spre România.
Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție, să reducă viteza și să respecte semnalizările temporare din zona lucrărilor. De asemenea, trebuie să ia în considerare posibilitatea unor timpi mai mari de așteptare la trecerea frontierei.
Ministerul român de Externe a emis recomandări pentru șoferii care tranzitează Podul Giurgiu-Ruse. Acestea includ conducerea preventivă, respectarea semnalizării rutiere temporare și a indicațiilor organelor de control, precum și achiziționarea în avans a vinietelor electronice pentru utilizarea infrastructurii rutiere din Bulgaria conform legislației în vigoare.
Este important să se respecte limitele legale de viteză în Bulgaria și să se țină cont de camerele radar. Turiștii români care trec prin PCTF Ruse pot plăti taxa de pod online pentru autovehicule cu capacitate de până la 8+1 persoane. Taxa poate fi achitată și cu cardul bancar sau în numerar.
Cetățenii români pot folosi și alte puncte de trecere a frontierei cu Bulgaria, precum PCTF Vidin – Calafat, PCTF Kardam- PCTF Negru Vodă, PCTF Silistra – Ostrov Călărași, PCTF Dobromir – Krushari și PCTF Kainardzha – Lipnița.
MAE recomandă firmelor românești de transport internațional de mărfuri sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsuri adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare și stabilirea programului de lucru al șoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil măriți la trecerea frontierelor.
Informații suplimentare pot fi accesate astfel: cu privire la sistemul de plată online a taxei de pod la Ruse – https://customs.bg/wps/portal/agency-en/media-center/news-details/05-07-24-toll-danube-bridge-eng; cu privire la starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg și la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop; cu privire la situația zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu; cu privire la starea vremii – pe site-ul www.weather.bg; cu privire la regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției „Vămi” din Bulgaria – https://customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens/Important%20notice%20for%20travelers; cu privire la vinietă electronică și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg; cu privire la situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate.
Informațiile referitoare la situații de urgență pot fi obținute de la Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență.
Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială sau de urgență pot apela telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria la numărul: +359879440758.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org și www.mae.ro.