Mezelurile sunt produse din carne procesată care conțin adesea aditivi alimentari, grăsimi, sare și condimente. Unele dintre ele pot fi foarte nocive pentru sănătate, deoarece pot crește riscul de boli cardiovasculare, cancer, diabet sau boli pulmonare. Iată un top 10 al celor mai toxice mezeluri din magazine:
– Parizerul este primul pe lista celor mai toxice mezeluri. Acest aliment conține, pe lângă cele menționate anterior, făină de soia, amidon, condimente precum sare, coriandru, boia de ardei, dar în special potențiatori de gust și coloranți, extrem de nocivi. Parizerul este un amestec de slănină, șorici, carne de pasăre dezosată mecanic și oase măcinate. După amestecare, compoziția se fierbe timp de 20 de minute în apă, la 75 de grade Celsius.
– Crenvurștii ocupă locul doi pe lista celor mai toxice mezeluri din magazine. Ei conțin în cea mai mare parte MDM, adică tocătură de oase, tendoane, pielițe, grăsime (tot ce mai rămâne din carcasa de pasăre după ce se ia carnea), care sunt pline de bacterii care ne pot îmbolnăvi grav. De asemenea, crenvurștii conțin apă, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu, potențiator de gust (glutamat monosodic), zaharuri (lactoză, dextroză), colorant natural – carmin și conservanți: nitrit de sodiu și nitrat de potasiu.
– Salamurile se află pe locul trei în clasamentul celor mai toxice mezeluri. Ele conțin 60% slănină și șorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât – mix de condimente - sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanți, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriți, nitrați, pastă de usturoi și zahăr.
– Cârnații sunt pe locul patru în topul celor mai toxice mezeluri. Ei conțin carne de porc 60%, cu slănină și șorici, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, apă 20%, sare, condimente și arome naturale, stabilizatori (di-polifosfat de sodiu și potasiu), antioxidanți (acid ascorbic, izoascorbat de sodiu), nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic).
– Kaizerul este pe locul cinci în lista celor mai toxice mezeluri. El conține carne de porc, slănină, apă, sare, condimente, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic).
- Mușchiulețul afumat este pe locul șase în topul celor mai toxice mezeluri. El conține carne de porc, apă, sare, condimente, stabilizatori, antioxidanți, nitrit de sodiu și potențiator de gust (glutamat monosodic).
– Șunca este pe locul ș