Vremea de afară are un rol important în declanșarea anumitor probleme de sănătate. Temperatura și umiditatea ridicate sunt cei doi factori care pot avea consecințe serioase, cu precădere în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială și afecțiuni ale cardiace.
Tensiunea arterială este influențată de gradele din termometru deoarece organismul uman depune eforturi să își regleze temperatura corpului. Atât caniculă, cât și umiditatea ridicată produc o mărire a fluxului sangvin către piele. În această situație, inima bate mai repede pentru a pompă sângele necesar.
Expunerea la temperaturi crescute poate determina o varietate de manifestări la instalarea cărora participa alterarea mecanismelor ce reglează temperatura internă, asociat cu o serie de factori individuali care determina reducerea toleranței la căldură.
Asfaltul încins, blocurile care radiază căldură se numără printre factorii ce amplifică pe timp de caniculă și care pot afecta bună funcționare a organismului, inclusiv în cazul persoanelor clinic sănătoase, în lipsa hidratării corecte și a menținerii unei temperaturi corporale în jurul a 37 de grade Celsius.
Semne și simptome care pot avertiza asupra incapacității organismului uman de a se adapta caniculei: confuzie, dezorientare, amețeală, creșterea pulsului, dureri de cap și oboseală, greață, transpirație excesivă sau, din contra, apariția anhidrozei (lipsa transpirației), transpirație la nivelul mâinilor și extremităților în general, piele rece și moale, crampe/spasme musculare.
Caniculă îi afectează pe toți oamenii, însă cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele în vârstă și cei cu afecțiuni cronice (pulmonare, cardiace, renale, diabet zaharat, obezitate).