Odată cu sosirea sezonului estival, românii se îndreaptă către stațiunile însorite din Grecia. Când plecăm în vacanță, ne asigurăm că avem totul pregătit pentru a ne bucura de o vacanță fără griji. Un aspect important este să avem la noi medicamentele necesare pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, autoritățile grecești au reguli stricte referitoare la importul și utilizarea anumitor substanțe medicale.
Cei care călătoresc în Grecia trebuie să fie atenți la ce medicamente aduc cu ei. Unele medicamente, cum ar fi cele care conțin codeină, sunt considerate substanțe interzise de autoritățile elene. De asemenea, pentru antibiotice și alte medicamente, este necesar să aveți o rețetă sau să vă asigurați că respectați regulile vamale grecești. În caz contrar, puteți fi amendați sau chiar arestați.
Pe lista medicamentelor interzise se află: Diazepam (Denumire comercială: Diazepam) – interzis fără prescripție; Tramadol (Denumire comercială: Tramadol, Zaldiar, Doreta, Mabron, Skudexa) – interzis fără prescripție.
De asemenea, medicamentele care conțin codeină (inclusiv Nurofen Plus, Solpadeine, Ultracod, Codamin P, Fasconal) nu sunt permise deloc.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care călătoresc în Grecia să obțină Cardul European pentru Asigurări de Sănătate de la Casele Naționale de Asigurări din România.
În caz de urgențe medicale, sunați la numărul de telefon pentru asistență medicală de urgență – 166.
„Atenție! Nu luați cu dumneavoastră decât cantitățile strict necesare de medicamente! Vă recomandăm să aveți la dumneavoastră rețeta medicului pentru medicamentele care nu sunt obișnuite. Antibioticele se eliberează doar pe bază de rețetă”, avertizează MAE.
Regulile vamale elene sunt similare cu cele ale altor state membre ale Uniunii Europene: puteți introduce în Grecia 200 de țigări, 1 litru de băuturi alcoolice, 50 ml de parfum și 250 ml de apă de toaletă.
„Conform legii în vigoare, oricine încearcă să scoată din Grecia obiecte antice poate primi o pedeapsă între 1 lună și 5 ani de închisoare. Deținerea unui obiect antic care nu a fost declarat în termen de 15 zile la serviciile arheologice sau la cea mai apropiată secție de poliție poate duce la urmărirea penală. Atentie! Drogurile de orice fel și substanțele dopante sunt interzise atât la intrare, cât și la ieșire”, transmite MAE.