Asociația Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiu privind calitatea mititeilor. Acest demers face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră”.
APC a cumpărat din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) 25 de tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu care să atragă atenția asupra conținutului acestor produse și a potențialelor efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate mai multe sortimente de mititei fabricate/distribuite din diverse hipermarketuri.
Mititeii sunt semipreparate culinare realizate dintr-un amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare și bicarbonat de sodiu.
La fabricarea mititeilor analizați s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, carne de vită, carne de oaie, carne de caprioară, carne de cerb, carne de urs, piept de pui cu piele, pulpe de pui cu piele, slănină, sevă de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucșoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, supă de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonați de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich și monoglutamat de sodiu.
Conținutul de carne la produsele analizate variază între 61,5% și 90%.
Arome – termenul se referă la produsele care nu sunt destinate consumului sub această formă și care sunt adăugate produselor alimentare pentru a le da sau modifica mirosul și/sau gustul.
Aromă de fum – produs obținut prin fracționarea și purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fracții primare de gudron și/sau arome de fum derivate.
E120 – Carminul sau acidul carminic este un colorant roșu strălucitor care se obține dintr-o specie de insecte numită coșenilă. Carminul nu este recomandat în alimentația copiilor pentru că poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare. Acidul carminic poate provoca rinite, astm, erupții cutanate și distruge vitamina B12.
E252 – nitratul de potasiu se folosește ca și conservant și face parte din grupa e-urilor suspecte. La temperaturi ridicate sau în stomac, nitrații pot fi convertiți în nitriți (E250). Nitriții de sodiu reacționează cu proteinele și formează substanțe cancerigene numite nitrozamine. Nitriții pot genera: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și