Investițiile masive făcute de Executiv în infrastructură au condus la o creștere constantă a activității în construcții. Pentru acest an, se estimează că acest trend va continua într-un ritm accelerat, în timp ce prețurile materialelor de construcții vor scădea semnificativ. Această reducere a prețurilor vine ca rezultat al scăderii inflației datorită măsurilor implementate de Guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Conform datelor Institutului Național de Statistică, în primul trimestru al acestui an, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 43,7%, cu creșteri semnificative la lucrările de întreținere și reparații curente (+51,7%), lucrările de construcții noi (+43,5%) și lucrările de reparații capitale (+29,3%). Construcțiile inginerești au înregistrat cel mai mare progres (+58%).
Această tendință se va menține și în lunile următoare, conform INS. Astfel, pentru perioada mai-iulie, se așteaptă o creștere a volumului producției (sold conjunctural +26%). Această creștere a sectorului se reflectă și într-o cerere crescută pentru materialele de construcții. Producătorii au fost determinați să găsească soluții pentru a rămâne competitivi pe piață, ceea ce a dus la scăderea prețurilor. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la cărămizi (-6%), polistiren și gips carton (-5%), fier-beton (-4%) și acoperișuri (-3%).
„Piața materialelor de construcții este dinamică și implică multe provocări. Furnizorii caută soluții pentru a oferi materiale de construcții de calitate, fără a sacrifica calitatea. Companiile din domeniu își optimizează costurile și negociază plata cash pentru materiale, pentru a obține costuri mai bune și a menține marjele pozitive. De asemenea, crește cererea pentru produse premium pentru eficiența energetică, pentru a respecta normele nZEB (nearly Zero Energy Building). De asemenea, numărul de proiecte B2B în mediul antreprenorial pentru noi linii de business, spații de producție și depozitare este în creștere”, conform unui raport al unei platforme specializate în materiale de construcții.