Muzeul britanic de Istorie Naturală a anunțat descoperirea unei specii de pește vegetarian în Amazonia braziliană, asemănătoare cu piranha. Înfățișarea sa i-a dus pe cercetători cu gândul la Sauron, maleficul stăpân al inelelor din celebra serie fantasy a autorului britanic J.R.R Tolkien, și au decis că acest nume i s-ar potrivi pe deplin.
Cercetătorii care căutau să-și extindă cunoștințele despre comunitățile de pești din fluviul Amazon au descoperit o nouă specie, înrudită cu piranha. Cu toate acestea, spre deosebire specia mult temută, peștii din specia nou descoperită sunt vegetarieni, prin urmare nu prezintă pericol pentru oameni și animalele care se scaldă sau tranzitează apele în care aceștia trăiesc.
Mai mult, noul pește are dinți similari cu cei ai oamenilor. Forma sa rotundă, aripioarele roșii și lunga sa dungă neagră amintesc de ochiul lui Sauron, prin urmare a primit denumirea științifică de „Myloplus sauron”.
Existența lui „Myloplus sauron” a fost dezvăluită odată cu publicarea luni a unui studiu în revista Neotropical Ichthyology, care se concentrează asupra peștilor piranha amazonieni și a speciilor care seamănă cu aceștia – dificil de distins, deoarece își schimbă înfățișarea pe parcursul vieții.
Autorul, Rupert Collins, unul dintre cei mai importanți specialiști în pești de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, a fost implicat în descrierea noii specii.
„Imediat ce colegii mei au sugerat numele acestui pește, am știut că i se potrivește perfect”, a indicat el într-o declarație.
Un număr mare de specii din fauna și flora amazoniană nu au fost încă descoperite de oamenii de știință.
„Știm puține lucruri despre multe dintre animalele cu care împărțim lumea, chiar și lucruri atât de elementare precum felul în care arată și unde trăiesc”, a subliniat Collins.
Myloplus sauron trăiește doar în bazinul fluviului Xingu, un afluent brazilian al Amazonului care găzduiește peste 600 de specii de pești, dintre care 70 nu există nicăieri altundeva în lume.
Potrivit estimărilor, 42% dintre peștii din fluviul Amazon sunt încă necunoscuți științei.