Legea stipulează că geamurile mașinii nu trebuie să fie obstrucționate în niciun fel, pentru a asigura o vizibilitate cât mai bună șoferului. Dar câte cruciulițe sunt permise să fie lipite de parbriz fără a încălca legea?
Când sunt în trafic, șoferii trebuie să fie atenți nu doar la alte mașini, ci și la pietoni, animale sau alte obstacole de pe șosea. De aceea, vizibilitatea este esențială și nu ar trebui să fie blocată de niciun obiect, în special de parbriz.
Dar, așa cum mulți probabil au observat în trafic, există șoferi care au creat adevărate altaruri pe bordul și geamul mașinii.
Legislația rutieră în vigoare interzice obstrucționarea parbrizului. Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă este considerată contravenție. De asemenea, acestea nu trebuie să împiedice sau să diminueze eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă sau citirea numărului de înmatriculare, conform Art. 102 (36) din Codul Rutier.
Legea nu specifică însă concret care este limita legală admisă privind vizibilitatea. Doar foliile fumurii sunt interzise pe geamurile laterale spate și pe lunetă, nu și pe geamurile laterale din față sau pe parbriz.
Dacă un polițist consideră că vizibilitatea șoferului este obstrucționată de cruciulițe sau alte simboluri lipite de parbriz, acesta poate fi amendat. În cazul altor obiecte, cum ar fi amuletele sau odorizantele, nu se aplică nicio amendă.
Însă, dacă sunt lipite CD-uri, fotografii, afișe, luminițe, benzi reflectorizante sau se formează mănunchiuri de cruciulițe sau brăduți parfumați, șoferii vor fi sancționați conform legii.