Gabriela Firea, candidatul PSD pentru fotoliul de primar al Capitalei, a fost invitată în platoul emisiunii Culisele Statului Paralel de către Anca Alexandrescu, unde a discutat despre realizările sale în timpul mandatului de edil al Bucureștiului. Firea a comparat aceste realizări cu cele ale primarului actual, care a beneficiat de fonduri mult mai mari.
Anca Alexandrescu: V-a agresat vreun bucureștean în timpul campaniei electorale? Având în vedere ura pe care o văd îndreptată împotriva dumneavoastră și a USR pe pagina mea, mă așteptam să fiți plină de vânătăi. Ați fost agresată pe stradă?
Gabriela Firea: Am vizitat toate cele 6 sectoare ale Bucureștiului, am fost în multe cartiere, am discutat cu asociațiile de proprietari și locatari, dar și în săli. Am avut discuții civilizate, respectând dreptul la liberă exprimare și opiniile diferite, așa cum cere democrația. Am întâlnit bucureșteni care mă regretă și alții care sunt de acord cu ritmul lent de lucru al primarului actual. Am discutat pe argumente și proiecte. Sunt dispusă să particip în orice emisiune alături de actualul primar.
Anca Alexandrescu: Una dintre acuzațiile principale a fost legată de datoriile lăsate la primărie. Care este adevărul?
Gabriela Firea: La începutul campaniei s-a vorbit despre datorii, dar după ce am prezentat dovezi și argumente, jurnaliștii din domeniul economic au scris articole independente. Cifrele sunt disponibile pe site-ul Primăriei Capitalei și pe site-ul Ministerului de Finanțe. Datoria acum este mai mare decât la finalul mandatului meu, iar primarul actual a primit mai mulți bani de la bugetul de stat.
Gabriela Firea: Un exemplu este legat de taxele și impozitele locale, care merg doar la primăriile de sector. Primăria Capitalei nu primește aceste sume, ci doar cota defalcată aferentă TVA-ului. Suma nu este suficientă pentru proiecte mari, iar primarul actual a primit sume duble față de cât primeam eu în mandatul meu.
Oricine poate verifica executia bugetară pe site-ul Ministerului de Finanțe și al Primăriei Capitalei, inclusiv fondurile europene. Datele arată că nu s-au făcut progrese semnificative în anii următori, iar proiectele nu au fost realizate conform planului. Sunt date publice care arată că nu s-au făcut investiții semnificative în sănătate sau în alte domenii importante pentru bucureșteni.