Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a participat joi la Conferința națională Managementul Pacientului Critic în Patologia Infecțioasă – MaPaCi 7, care a avut loc la Târgu Mureș. Specialistul român a subliniat importanța microorganismelor din corpul uman și efectele pe care virusul SARS-CoV 2 le-a avut asupra celor infectați, menționând că omenirea se pregătește de o viață normală, fiind în afara actului pandemic.
„Am făcut o prezentare pentru medicii specializați, pentru a sublinia importanța microorganismelor pe care le găsim în noi și pe noi și modul în care acestea influențează viața pe Pământ. Pentru cei care au avut virusul (SARS-CoV 2), au existat consecințe precum microtrombozele, adică mici cheaguri de sânge în vasele de sânge. Cei care s-au recuperat nu au avut consecințe, cu excepția problemelor respiratorii, digestive sau cardiace pe care le-au întâmpinat în timpul bolii. În prezent, suntem în afara pandemiei și ne pregătim pentru o viață normală”, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel pentru Agerpres.
În cadrul conferinței Governance of defense systems post – COVID-19, din secțiunea „Medicina Pacientului Critic Infecțios: Progres și Etică” a MaPaCi 7, Adrian Streinu-Cercel a discutat despre efectele COVID-19 legate de igiena personală și alimentație, prezentând concluziile Congresului Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase de la Barcelona.
Streinu-Cercel a atras atenția și asupra igienei dentare a copiilor, un aspect neglijat de părinți. „Este esențial ca oamenii să aibă grijă de dinții copiilor, deoarece o igienă dentară deficitară poate duce la leziuni în jurul dinților. Aceste leziuni sunt asociate cu creșterea dramatică a unor bacterii care nu ar trebui să fie acolo, iar multiplicarea lor poate duce la tulburări digestive și la probleme de concentrare. Poate părea nesemnificativ, dar este foarte important, mai ales în procesul de educație”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.
Peste 150 de lectori din diferite orașe participă la Conferința națională Managementul Pacientului Critic în Patologia Infecțioasă – MaPaCi 7, care are loc în perioada 5-7 iunie. Evenimentul este organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Academia de Științe Medicale, în parteneriat cu Asociația Medicilor Infecționiști Mureș, Societatea Națională Română de Boli Infecțioase, Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA și Colegiul Medicilor din județul Mureș.