Pe 9 iunie 2024 vor avea loc alegeri europarlamentare, în același timp cu alegerile pentru autoritățile publice locale. Cetățenii cu drept de vot din țară vor primi 5 buletine: unul pentru alegerea europarlamentarilor (listă închisă), unul pentru alegerea consiliului local (listă închisă), unul pentru alegerea primarului (uninominal, într-un tur), unul pentru alegerea consiliului județean (listă închisă) și unul pentru alegerea președintelui de CJ (uninominal, într-un tur).
Alegătorii vor vota pentru cele două scrutine la aceeași secție de votare, conform Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale.
În Municipiul București, alegătorii vor primi tot 5 buletine de vot pentru: alegerea europarlamentarilor (listă închisă), alegerea primarului de sector (uninominal, într-un tur), alegerea consiliului local de sector (listă închisă), alegerea primarului general (uninominal, într-un tur) și alegerea consiliului general (listă închisă).
Cele două tipuri diferite de scrutin au loc, conform actelor normative în vigoare.
Alegerile locale din 2024 vor permite participarea cetățenilor români cu drept de vot, cu vârsta de cel puțin 18 ani, cu domiciliul sau reședința în România.
Pentru a putea vota la adresa de reședință, alegătorul trebuie să obțină dovada reședinței cu cel puțin 60 de zile înaintea datei alegerilor. Apoi se poate înscrie și în Registrul Electoral cu adresa de reședință cu cel târziu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru a vota pe liste permanente unde are reședința. Dacă nu se înscrie în registru, poate vota fie la domiciliu, fie la reședință.
Secțiile de votare se deschid pe 9 iunie, la ora 7.00, iar procesul de votare se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. Alegătorii vor primi, pentru acest tip de scrutin, 4 buletine de vot, fiind chemați să aleagă consiliul local, consiliul județean, primarul și președintele de CJ, la aceeași secție de votare.
La alegerile europarlamentare din 2024, cetățenii români îi pot vota pe cei 33 de europarlamentari români în PE atât în țară cât și în străinătate.
În țară, se poate vota pe lista permanentă la secția de votare unde este arondat alegătorul conform domiciliului sau reședinței sau în orice altă secție de votare din afara localității respective, pe listele suplimentare.
Secțiile de votare din România vor fi deschise între orele 7.00-22.00. În străinătate, se poate vota la oricare din secțiile de votare deschise pe lângă ambasade, consulate sau institute culturale, pe liste suplimentare.
Cetățenii români înscriși pe listele electorale ale altor state membre UE, pot să voteze pentru alegerea reprezentanților României în PE, numai după ce aceștia fac o declarație prin care spun că nu au votat la același scrutin pentru membrii UE în PE din statul membru în ale cărui liste sunt înscriși.
Alegătorii vor primi, pentru acest tip de scrutin, un singur buletin de vot, pentru o singură listă de tip închis,