Șerbetul este o alternativă perfectă la dulceața tradițională, deoarece este un răsfăț care se potrivește perfect cu orice moment. Poți să-l servești într-un pahar, într-o cană sau chiar într-un bol de plastic, orice mod este binevenit. Aroma căpșunilor și textura unică a șerbetului vor face ca orice moment să fie special și memorabil.
Șerbetul este unul dintre deserturile copilăriei, care îți aduce aminte de o vară încântătoare, plină de bucurie și libertate. Aroma intensă și dulce a căpșunilor, împreună cu textura unică a sorbetului, te fac să te simți ca un copil, care se bucură de fiecare moment deosebit.
Șerbetul nu este altceva decât un amestec de zeamă de fructe, zahăr și puțină apă sau zeamă de lămâie. Zeama de fructe se obține prin stoarcerea acestora, dacă sunt moi, precum căpșunile, sau prin fierberea lor, ca în cazul caiselor, de exemplu. Sucul trebuie strecurat prin tifon, fiind foarte important să nu rămână sâmburi sau resturi de fruct.
Probabil când erai copil nu te interesa prea mult cum se prepară acest deliciu, dar te amuza teribil modul în care acesta se consuma: se servește alături de un pahar cu apă rece, iar lingurița cu șerbet se pune în acesta. Apoi, nu mai rămâne decât de savurat desertul. Gospodinele știu, însă, că șerbetul se poate folosi și ca glazură, dacă este amestecat cu unt, așa că se dovedește a fi foarte util în bucătărie.
Foarte important este să reții că fructele din care faci șerbetul trebuie să fie coapte și puternic aromate, pentru că dacă sunt acre, nu îți va ieși desertul. Nu uita că poți să folosești și petale de flori puternic parfumate (de exemplu, de trandafir).
Ingrediente:
– 1 kg de zahăr;
– 1 1/2 pahar cu zeamă de căpșuni;
– sucul de la o jumătate de lămâie.
Mod de preparare:
1. Amestecă zahărul cu sucul de căpșuni și pune totul la fiert pe foc mic, timp de 10-15 minute. Atunci când zahărul s-a dizolvat complet, focul trebuie iuțit. Cât se face șerbetul, vasul trebuie acoperit.
2. Când clocotește amestecul, ia spuma de deasupra și ai grijă să ștergi marginea vasului cu ceva, ca să nu rămână zahăr întărit pe acestea.
3. Adaugă lămâia și lasă la fiert totul cam 20 de minute, după care poți să testezi dacă a ajuns la consistența potrivită. Într-un castronel cu apă rece, toarnă 2-3 picături de șerbet. Dacă se împrăștie la contactul cu apa, mai trebuie lăsat, iar dacă rămâne în formă inițială, înseamnă că este gata. Aceasta este probabil cea mai dificilă parte a preparării șerbetului, deoarece riști să nu fie legat sau, dimpotrivă, să fie prea tare.
4. Când șerbetul este gata, stinge focul și acoperă vasul cu un prosop umed. Trebuie lăsat la răcit, dar nu complet, ci doar până devine călduț și îl poți atinge. În acest moment, șerbetul trebuie amestecat într-o singură direcție, până când își schimbă culoarea și devine mat.
5. Pune șerbetul de căpșuni în borcane și depozitează-le la rece sau în cămară.
Poftă bună!
Șerbetul cu căpșuni este un desert tradițional de care nu prea te poți sătura și care îți evocă cele mai frumoase momente din copilărie, așa că merită să adaugi la proviziile din cămară și acest deliciu.