Un număr tot mai mare de români devin victime ale hoților de buzunare atunci când călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Fie că este vorba despre portofel sau telefonul mobil, peste o mie de oameni raportează că au fost jefuiți în mijloacele de transport în comun din București în fiecare an! Cu toate acestea, se crede că numărul real ar putea fi chiar dublu, deoarece mulți oameni nu raportează incidentele, chiar dacă au fost victimele unui furt. Polițiștii oferă câteva sfaturi utile pentru a ne proteja împotriva hoților.
De multe ori, aceste furturi au loc în timpul orelor de vârf, când mijloacele de transport în comun sunt aglomerate, conform informațiilor de pe Click.ro.
Victimele sunt de obicei persoane care citesc sau sunt implicate într-o conversație, fiind astfel nepăsătoare la ce se întâmplă în jurul lor. De asemenea, cei care își țin obiectele de valoare în buzunarul de la spate al pantalonilor sau în spațiile laterale ale rucsacului sunt mai expuși la furt.
„Ar fi ideal să nu purtați ghiozdanul în spatele dumneavoastră, deoarece pierdeți controlul asupra acestuia. Țineți-l mereu în brațe și când stați jos, țineți-l în poală. De asemenea, evitați să stați pe telefoanele mobile atunci când sunteți în mijloacele de transport în comun”, a explicat Mihai Mincu de la Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității, la un post TV.
Din cele 1.000 de reclamații de furturi, doar 300 sunt rezolvate de autorități.
Aproximativ 1.700 de autobuze și troleibuze circulă în București, iar aproximativ 80% dintre acestea sunt dotate cu sisteme de supraveghere video.