Fondatorul și președintele executiv al Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos, Klaus Schwab, se va retrage din funcția actuală de conducere. Organizația care organizează anual conferința celor mai puternici și influenți oameni ai planetei a mai precizat că Schwab va deveni președintele consiliului de administrație al WEF în lunile viitoare.
Schwab, în vârstă de 86 de ani, va lăsa ‘în curând’ rolul de ‘președinte executiv’ pentru cel de ‘președinte al consiliului de administrație’, potrivit comunicatului WEF. Schimbarea ar urma să se producă înaintea viitoarei ediții a Forumului, prevăzută în ianuarie 2025. Anunțul retragerii lui Schwab de la conducerea executivă după mai mult de 40 de ani marchează punctul culminant al lungii tranziții începute în 2015 de Forum, care va trece astfel de la ‘o organizație condusă de fondatorii săi la o organizație în care un președinte și un consiliu de administrație asumă întreaga responsabilitate executivă’, menționează WEF. Statutul WEF – organizație cu sediul la Geneva și 800 de angajați în lume – va evolua de la simplă ‘platformă de întrunire’ la cel de ‘principală instituție mondială de cooperare public-privat’, adaugă comunicatul. Acesta nu face nicio precizare despre succesorul lui Klaus Schwab. În prezent, numărul doi al WEF este președintele Forumului, Borge Brende, 58 de ani, fost ministru de externe al Norvegiei.
Klaus Schwab, născut la Ravensburg, în Germania, în 1938, era profesor de management la Universitatea din Geneva – unde a predat până în 2003 – în 1971, atunci când a lansat ‘Forumul european de management’, precursorul Forumului actual. El l-a extins apoi invitând șefi de companii americani, reușind să-și creeze un uriaș carnet de adrese și transformând această reuniune într-un mare eveniment internațional dedicat relațiilor de afaceri și schimburilor de idei, atrăgând elita economică și politică mondială la mesele rotunde organizate în stațiunea de lux din Alpii elvețieni. Evenimentul anual de la Davos, altădată privit ca un promotor al globalizării, nu este lipsit de detractori. Recunoscând această schimbare, WEF a intitulat tema conferinței de anul trecut ‘Cooperare într-o lume fragmentată’ și i-a chemat pe liderii mondiali să răspundă crizelor economice, energetice și alimentare și să pună în același timp bazele unei lumi mai sustenabile.