Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc este determinată să elimine stereotipurile de gen din politica românească. Șefa OFL a povestit despre experiența sa în politică la nivel înalt.
“Când am intrat în politică, mi s-a spus că trebuie să fiu „bărbată”, că în lumea aceasta a politicii să fii femeie în adevăratul sens al cuvântului, să fii autentică, să arăți că ești sensibilă, să lași garda jos, să-ți deschizi sufletul, să spui ce simți – toate acestea sunt vulnerabilități și piedici în calea unei cariere politice de succes. Experiența mea de după diagnosticul de cancer mi-a arătat cu totul altceva: dacă îți stabilești o misiune, cu cât îți deschizi mai mult sufletul, cu cât ești mai sinceră cu tine însăți și faci lucrurile din inimă, cu atât oamenii sunt mai receptivi și vin către tine, pentru că simt că ești de-a lor”, a spus Nicoleta Pauliuc.
Senatoarea PNL a vorbit despre inegalitățile de gen din societatea românească, și felul în care acestea se reflectă și în arena politică:
“Este seducător să vorbim despre subreprezentarea femeilor în funcții de conducere în România – ceea ce este o evidență sensibilă – dar cred că este necesar să ne gândim la toate doamnele din această țară: cum se descurcă o femeie care muncește și în gospodărie și la serviciu, de ce un bărbat câștigă mai mult ca o doamnă prestând aceeași muncă, de ce nu mai fac româncele copii, de ce am pierdut peste un milion de locuitori de la recensământul din 2011 până la cel din 2022, de ce sunt zone din România depopulate, ce șanse și oportunități au femeile din comunitățile rurale, ce facem cu violența în familie. Pentru că viața femeilor din România înseamnă și toate acestea.
Adesea, se pune problema electoratului, despre care se spune că nu ar fi suficient de “sofisticat” sau “evoluat” și că singura metodă de validare a unui politician este votul pe care, iată, electorii l-ar acorda mai greu unei femei. Lucru infirmat de statisticile oficiale. Este facil să spui că electoratul este “misogin” dacă el nu este educat și dacă nu primește șansa să vadă femei în funcții de decizie. Este important să înțelegem “de ce” lucrurile stau așa pentru a putea genera soluții care să încurajeze atât creșterea reprezentării femeilor în politică, dar și apetitul doamnelor pentru implicarea în viața publică. Dacă vrem să înregistrăm un progres real, atunci trebuie să strângem rândurile, femei să susținem femei. Putem învinge atitudinea patriarhală din societate și combate misoginismul dacă fiecare femeie ajută o altă femeie să se ridice să-și atingă potențialul, să o inspire, să ofere încredere”, a mai spus senatoarea PNL. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței “Femeia în Politică și Administrație”, organizată la Senat.
Conferința și-a propus să aducă în prim-plan rolul și impactul femeilor în politică și administrația publică, provocările și oportunitățile întâmpinate de femei în aceste domenii și să promoveze egalitatea de șanse și participarea activă a femeilor în viața publică și decizională.
Conform indicelui egalității de gen pentru 2023, Cu 56,1 din 100 de puncte, România se află pe ultimul loc în UE la Indicele egalității de gen. Scorul său este cu 14,1 puncte sub scorul pentru UE în ansamblu. Din 2010, scorul României a crescut cu 5,3 puncte. Din 2020, scorul României a crescut cu 2,4 puncte. În domeniul puterii, în care scorul României a scăzut cu 1,9 puncte. Datorită progresului mai lent decât alte state membre, clasamentul general al României a scăzut cu un loc din 2020. România este dată ca exemplu negativ inclusiv în “Rezoluția Parlamentului European din 15 decembrie 2021 referitoare la egalitatea dintre femei și bărbați în Uniunea Europeană în perioada 2018-2020” – alături de Ungaria și Slovacia, România sunt singurele state în care peste 80% din Legislativ este format din bărbați.