Cum să scapi de țânțari. În timpul verii, o mare problemă rămân țânțarii și lupta împotriva acestor insecte continuă până când vine sezonul rece. Există multe metode de a scăpa de țânțari, unele fiind 100% naturale, iar altele fiind din comerț.
Țânțarii nu sunt doar enervanți, ci și înțepăturile lor pot fi extrem de periculoase deoarece pot transmite diverse boli. După ce ne înțeapă, țânțarul poate transmite un virus sau un parazit care ne poate îmbolnăvi. De aceea, este important să știi cum să scapi de țânțari.
Cel mai periculos virus transmis de țânțari în țara noastră este West Nile, care poate provoca boli grave și chiar deces. Deși 80% dintre persoanele infectate cu acest virus nu prezintă simptome, este esențial să știi că boala începe cu simptome asemănătoare gripei.
Una dintre metode este să folosești frunze de nuc, pe care să le pui într-un bol din sticlă sau inox și să le aprinzi. Plimbă bolul prin toată casa pentru a te asigura că fumul se răspândește în toate încăperile. Aceeași metodă poate fi folosită și împotriva muștelor.
Datorită concentrației mari de iod, țânțarii sunt alungați și nu te vor mai deranja. Dacă nu vrei să aprinzi frunzele, poți lăsa frunze de nuc în toate camerele casei tale, iar acestea vor acționa în același mod.
Plantele aromatice sunt, de asemenea, o soluție eficientă deoarece țânțarii sunt alungați de mirosul acestora. Poți folosi ghivece cu cimbru, busuioc, mărar, lavandă sau mentă, iar țânțarii vor ocoli fereastra ta și se vor duce la vecini.
Dacă îți place mirosul de usturoi, poți pisa câțiva căței și să îi pui într-un bol. Astfel, țânțarii nu vor mai veni în camera respectivă și vei putea dormi liniștit.
Iarba matei sau menta pisicii este, de asemenea, o plantă care ține departe țânțarii datorită mirosului pe care îl emană. Experții spun că această plantă este chiar mai puternică decât spray-urile insecticide din comerț.
Uleiurile esențiale de mentă, lavandă, cedru sau eucalipt țin la distanță țânțarii, oferindu-ți un somn liniștit pe tot parcursul verii. Adaugă câteva picături de ulei în apă și expune amestecul la căldură pentru a stimula eliberarea mirosului care îi va ține departe pe insecte. Poți folosi și lămpile de aromaterapie pentru a te asigura că mirosul se răspândește în toată casa.
Lumanările parfumate au același efect atunci când vrei să scapi de țânțari. Poți achiziționa chiar lumanări speciale anti-țânțari, care conțin substanțe ce îi alungă pe aceștia.
Deși poate părea surprinzător, ventilatorul este extrem de eficient în lupta împotriva țânțarilor. Atunci când bate vântul în timpul verii, țânțarii nu te vor mai ataca, iar studiile arată că atunci când viteza aerului depășește 16 km/h, insectele nu mai apar.
Zatul de cafea este, de asemenea, eficient și o metodă 100% naturală de a lupta împotriva țânțarilor. Asigură-te că zatul este bine uscat, apoi pune-l pe o farfurie și aprinde-l folosind un chibrit. Fumul rezultat va alunga țânțarii.
Dacă vrei să folosești un dispozitiv împotriva țânțarilor care se conectează la priză, dar nu îți place mirosul pastilelor și îl consideri toxic, le poți înlocui cu foi de dafin. Poți aprinde foile de dafin pentru a alunga insectele.
O altă soluție eficientă este geraniolul, un tip de alcool extras din uleiuri esențiale precum citronella, trandafir sau lemongrass. Acesta poate fi folosit diluat pentru a alunga țânțarii și poate fi eficient până la 4 ore.