Puiul galben poate fi consumat în siguranță de către români, conform concluziilor inspectorilor sanitari care au efectuat teste extinse în urma scandalului legat de coloranți. Aceștia au confirmat că produsele sunt potrivite pentru consum.
În urmă cu o lună, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat controale la toți producătorii de carne de pui, după ce s-a descoperit că puii erau colorați artificial cu o substanță galbenă. Inspectorii sanitari continuă să verifice puii și produsele din carne de pui.
Verificările multiple efectuate de inspectorii sanitari au condus la confirmarea faptului că produsele din carne de pui sunt sigure pentru consum, conform Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA).
Conform președintelui ANSVA, puiul galben nu a fost vopsit, ci producătorii au folosit pigmenți naturali. Testele continuă la nivel național pentru a asigura siguranța produselor din carne de pui.
În ceea ce privește culoarea galbenă a puilor, președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat că furajele care conferă această culoare nu sunt toxice pentru păsări sau oameni. Cu toate acestea, el a avertizat că această practică este considerată înșelătoare din punct de vedere comercial.
Constantinescu a explicat că furajele utilizate pentru a colora puii sunt menite să creeze impresia că aceștia sunt de calitate superioară, similari cu puii crescuți tradițional. În realitate, puii crescuți cu aceste furaje nu au aceleași calități nutriționale sau gustative ca puii autentici.
„Este o practică comercială înșelătoare, deoarece creează impresia că puii sunt de calitate superioară. Mulți consumatori aleg puiul mai galben crezând că este mai bun, dar în realitate, aceștia sunt hrăniți cu furaje care le conferă culoarea galbenă,” a declarat Horia Constantinescu într-o conferință de presă.