Supa de sfeclă roșie este un deliciu culinar care îmbină sănătatea și gustul. Această supă, caracterizată de o aromă dulce-acrișoară, este un adevărat regal pentru papilele gustative. Cu o culoare intensă și o consistență cremoasă, supa de sfeclă roșie este perfectă pentru a fi introdusă în meniul zilnic.
Sfecla roșie este o sursă importantă de nutrienți necesari funcționării optime a organismului. Această legumă viu colorată este bogată în vitamina C, fibre, potasiu și mangan. Conține, de asemenea, vitamina B folat, care ajută la reducerea riscului de malformații congenitale, și betalaină, un fitonutrient care conferă nuanța superbă de roșu-violet. În plus, are un conținut redus de calorii, așadar este ideală și pentru persoanele care sunt la dietă.
Principalele beneficii ale supei de sfeclă roșie includ:
1. Proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Compușii betalaină, responsabili de culoarea roșie a rădăcinii, au puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Acest lucru înseamnă că ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor și pot fi de ajutor în lupta împotriva afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi bolile de inimă. De asemenea, betalaina are proprietăți anticancerigene.
2. Scăderea tensiunii arteriale datorită concentrației mari de nitrați. Sfecla roșie este bogată în compuși numiți nitrați, care ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin prin relaxarea vaselor de sânge. Rigiditatea arterială este redusă, iar dilatarea vaselor este stimulată, acest lucru având ca rezultat scăderea tensiunii arteriale. O scădere a tensiunii arteriale este benefică pentru evitarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral.
3. Îmbunătățirea sănătății digestive datorită conținutului ridicat de fibre și prezenței glutaminei. Sfecla roșie este una dintre cele mai bogate surse de glutamină, un aminoacid esențial pentru sănătatea și întreținerea intestinului. De asemenea, este bogată în fibre, care, pe lângă sprijinirea funcției intestinale, ajută la susținerea mediului intestinal și a bacteriilor benefice care se află acolo.
4. Creșterea performanței sportive și susținerea nivelului de energie. Studiile au arătat că sfecla roșie poate susține rezistența la efort și poate îmbunătăți performanța sportivă. De asemenea, ajută la recuperarea fizică după efort susținut. Acest lucru se datorează nitraților din sfecla roșie, care aduc mai mult oxigen în celulele musculare, ajutând mușchii să se recupereze mai eficient.
Supa de sfeclă roșie este un preparat destul de popular în multe țări din Europa Centrală și de Est, însă ingredientele sale variază în funcție de regiune:
Supa ucraineană include cartofi, ciuperci, varză, roșii și fasole
Supa rusă include de obicei varză și cartofi, precum și carne
Supa poloneză include ceapă, usturoi, morcovi și țelină
Supă de sfeclă roșie poloneză
Această rețetă de supă de sfeclă roșie poloneză este plină de legume, are o aromă deosebită și se face rapid, în maxim 30 de minute.
Ingrediente:
1 lingură de unt sărat
1 ceapă, tăiată cubulețe
4 căței de usturoi, tocați
4 sfecle medii, decojite și tăiate în bucăți de 2 cm
2 morcovi, tăiați rondele
1 tulpină de țelină
LasÄ supa sÄ fiarbÄ Èi apoi redu focul Èi lasÄ-o sÄ fiarbÄ Ã®ncÄ 15 minute.
Pentru crutoane, prÄjeÈte cuburile de pâine într-o tigaie cu ulei de mÄsline pânÄ devin crocante Èi aurii.
Serveste supa de sfeclÄ roÈie cu crutoane, ridichi Èi brânzÄ feta mÄrunÈitÄ deasupra.
Ce s-a intamplat cu primul sot al Danei Budeanu. Acesta a fost condamnat la inchisoare
Supa de sfeclă roșie este o modalitate excelentă de a introduce în dieta ta această legumă deosebit de sănătoasă. Pentru a pregăti această supă, trebuie să fierbi sfecla roșie, ceapa și usturoiul în apă. După ce au dat în clocot, redu focul și fierbe neacoperit timp de 30 de minute sau până când sfecla roșie este fragedă. Condimentează bine, lasă să se răcească puțin, iar apoi adaugă în blender și amestecă până la omogenizare. Între timp, pentru a face crutoanele, încălzește cuptorul la 250 grade Celsius și pune pâinea tăiată bucăți pe o tavă de copt stropită cu 1 lingură de ulei și puțină sare. Prăjește până devin aurii. Servește supa în boluri, adăugând deasupra crutoanele, ridichile și feta mărunțită. Bucură-te de beneficiile sfeclei și de gustul dulce-acrișor al preparatelor culinare.