Dosarul „Revoluției” în care Ion Iliescu este acuzat întâmpină probleme în instanță. Doi judecători de la ICCJ nu au căzut de acord cu legalitatea rechizitoriului, așa că un al treilea magistrat va fi introdus în completul de judecată.
Pe 25 octombrie 2023, Curtea de Apel București a decis să înceapă judecarea pe fond în dosarul „Revoluției”, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. Rechizitoriul întocmit de procurorii militari a fost considerat legal. Acuzații au contestat această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar dosarul a fost repartizat unui complet format din doi judecători în decembrie 2023.
Pe 8 martie 2024, cei doi judecători de la ÎCCJ nu au reușit să ajungă la o soluție în privința contestației celor trei inculpați, așa că un al treilea judecător va fi adăugat în complet. Conform Codului de Procedură Penală, când nu se poate ajunge la o majoritate sau unanimitate în completul de judecată, cauza este judecată din nou în complet de divergență.
Dosarul „Revoluției” a fost trimis între instanțe și parchete bucureștene timp de patru ani din motive procedurale, înainte de a ajunge la Curtea de Apel București.
Ion Iliescu a fost trimis în judecată de Parchetul Militar în aprilie 2019, dar dosarul a fost restituit peste doi ani de către judecătorii de la ICCJ din cauza unor nereguli în rechizitoriu. Mai multe probe au fost excluse din materialul de urmărire penală de către Instanța Supremă. După refacerea rechizitoriului de către procurorii militari, dosarul a fost trimis din nou la Instanța Supremă, care l-a redirecționat către Curtea de Apel București.
Conform rechizitoriului, Ion Iliescu a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat și sistematic, cu intenția de a-și menține puterea politică, ceea ce a dus la decese, răniri și privări de libertate în perioada 22-30 decembrie 1989.
Aceste acțiuni au generat psihoză și au dus la decese, răniri și privări de libertate în rândul populației civile în acea perioadă.
Întregul teritoriu al României a fost indus în eroare de către Gelu Voican Voiculescu, care a acționat cu intenție pentru a-și menține și consolida puterea politică obținută în perioada 22-30 decembrie 1989. De asemenea, conform Parchetului, generalul (rtr) Iosif Rus a exercitat o operațiune de inducere în eroare a opiniei publice în același interval de timp.
Revoluția Română din decembrie 1989 a fost marcată de proteste populare, revendicări sociale și politice, lupte de stradă și demonstrații în mai multe orașe ale țării. Aceste evenimente au culminat cu părăsirea sediului Comitetului Central al Partidului Comunist Român de către Nicolae și Elena Ceaușescu la data de 22 decembrie 1989, marcând sfârșitul dictaturii comuniste în România.
Parchetul a precizat că în perioada decembrie 1989 a fost declanșată o acțiune militară unică în istoria națională, care a dus la un număr mare de decese, răniri și suferințe. Numeroase dosare penale au fost deschise pentru a investiga circumstanțele care au condus la aceste evenimente.
În total, 4.544 de dosare penale au fost deschise, iar 275 de persoane au fost trimise în judecată, inclusiv generali, ofițeri, subofițeri și civili. Majoritatea celor trimiși în judecată au fost membri ai structurilor de conducere politice și militare ale regimului comunist, care au fost găsiți vinovați de producerea victimelor în timpul evenimentelor din decembrie 1989.În timpul regimului comunist și al dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, au fost reprimate demonstrațiile împotriva autorităților.