Mitul celor 9 vieți ale pisicii a fost demontat, încă o dată, printr-o cercetare recentă care a stabilit câți ani poate trăi, în medie, o felină.
Unul dintre cele mai cunoscute mituri despre pisici este acela că acestea au 9 vieți. În realitate, felinele trăiesc un număr limitat de ani, iar cercetătorii au determinat speranța medie de viață pentru aceste animale de companie, în funcție de rasă și de gen.
Pisicile sunt animale de companie adorabile. Proprietarii de pisici le oferă îngrijire și atenție și speră să le aibă alături cât mai mulți ani sau chiar mai multe vieți. O cercetare recentă a stabilit câți ani poate trăi, în medie, o felină.
Conform oamenilor de știință, speranța de viață a pisicilor este influențată de rasă, mediu și îngrijire. Femelele de pisică trăiesc, în medie, cu 1,3 ani mai mult decât motanii. O pisică de casă bine îngrijită, deparazitată și cu o alimentație adecvată va trăi mai mult decât una maidaneză, statistic vorbind.
Cele mai longevive pisici sunt birmanezele, cu o speranță de viață de 14,4 ani, conform cercetării. Pe locul al doilea se află corciturile, cu o medie de 11,9 ani, iar siamezele au o speranță de viață de 11,7 ani. În schimb, pisicile din rasa Sphynx trăiesc cel mai puțin, având o medie de 6,8 ani și fiind predispuse la diverse boli.
Pentru a calcula vârsta unei pisici, se folosește un calcul specific. O lună de viață la pisici este echivalentul a 6 luni la om. Astfel, la 2 luni de viață, pisica este considerată a avea un an, în termeni umani. După primul an, se adaugă câte 4 ani pentru fiecare an care trece. Prin urmare, o pisică care trăiește 15 ani, în ani umani, va avea, în vârsta sa specifică, 80 de ani.