Premierul Marcel Ciolacu a declarat duminică că, în ceea ce privește protestul anunțat de BNS în fața Guvernului privind taxarea muncii, este necesar să se facă deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii.
„Aceste impozite nu sunt noi, toată lumea știe că impozitarea muncii este cea mai mare în România, mai ales pentru veniturile mici. Acesta este unul dintre factorii care ne diferențiază de restul Europei. În prezent, o treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Dacă am reduce impozitarea pentru salariul minim, așa cum se întâmplă în Germania și în alte țări civilizate, am putea ajunge de la o treime la jumătate. Este un lucru delicat, deoarece am mers pe creșterea salariului minim și acum suntem în topul Europei în ceea ce privește acest aspect”, a explicat Ciolacu la Antena 3, când a fost întrebat despre protestul sindicaliștilor.
El a adăugat că, din punctul său de vedere, este necesar să se facă deduceri la impozitarea muncii pentru a dezvolta servicii. De exemplu, la pilonul II de pensii, statul ar trebui să mute o parte din sumele colectate în acest sistem, pentru a asigura o sustenabilitate pe termen mediu și lung a sistemului de pensii.
„Este un efort bugetar de peste 1% din PIB, dar astfel putem asigura sănătatea și educația. În alte țări, se dezvoltă serviciile private în domeniul sănătății, educației și pensiilor. Prin deduceri la impozitarea muncii, oamenii pot să-și facă asigurări private de sănătate și să contribuie la pensii private și la educație, inclusiv la grădiniță și afterschool. Toate acestea trebuie să fie deduse din impozitarea muncii, deoarece nu este corect să aplici aceeași reducere la toți, indiferent de venituri. Există o diferență majoră între cineva care câștigă 20.000 de lei și cineva care câștigă 3.500 de lei. Astfel, creezi o discrepanță și mai mare între cei cu venituri mici și cei cu venituri mari, fără să dezvolți niciun serviciu. Economia americană se bazează pe servicii, de aceea se poate recupera rapid după orice criză”, a mai explicat premierul.
Marcel Ciolacu a subliniat că România trebuie să urmeze exemplele de succes din alte țări.
„Sunt obosit după 30 de ani de improvizații și de a face totul după ureche. Trebuie să ne uităm la sistemele care funcționează”, a afirmat el.
Blocul Național Sindical și cele 29 de federații afiliate au cerut vineri o reformă fiscală urgentă și au anunțat un miting în fața Guvernului pentru luni, urmat de un marș către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor.