Astăzi, Vladimir Putin va fi învestit pentru încă șase ani în funcția de președinte al Rusiei. Ceremonia fastuoasă va avea loc la Kremlin, marcând începutul celui de-al cincilea mandat al lui Putin, după un scrutin în care acesta nu a avut un adversar real. Chiar și în contextul sancțiunilor impuse regimului său în urma războiului cu Ucraina din 2014, Putin a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile din martie.
Statele Unite și majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au anunțat că vor boicota ceremonia de învestire, însă se așteaptă ca Franța și alte câteva state UE să trimită un emisar. Răspunsul diferit al puterilor occidentale subliniază diferențele în abordarea liderului rus, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina.
Marea Britanie și Canada au declarat că nu vor trimite reprezentanți la ceremonie, iar Ucraina a afirmat că nu recunoaște legitimitatea lui Putin ca președinte al Rusiei. Guvernele occidentale au condamnat alegerile ca fiind nedemocratice, iar unele au refuzat să recunoască victoria lui Putin.
Ceremonia de învestire de marți are ca scop să creeze o „iluzie de legalitate” pentru rămânerea lui Putin la putere, într-o țară transformată într-un stat agresor și o dictatură. Cu toate acestea, oficiali de rang înalt de la Kremlin au declarat că toate misiunile diplomatice străine de la Moscova au fost invitate să participe la ceremonie.